Terug naar startpagina

 


Opleren/ verliezen

Vraag:

Hallo Martijn,

Ja een onderwerp waar al veel over geschreven is maar wil je het toch graag voorleggen.

Ik ben met 50 jongen duiven langzaam aan het opleren gegaan.
Echt langzaam 2 km en nog een keer 2,5 km toen weer op dezelfde plek maar nu een voor een.
De eerste keer deden ze er lang over bijna een uur.
De laatste keer 10 minuten,
Toen ben ik verder gegaan prachtig weer en ze 15 km weggebracht van de 50 waren er al 36 terug toen ik bij het hok kwam.
Dus weer goed weer afgewacht en 49 duiven naar 24 km. 1 duif thuis gehouden die zat niet lekker.
dat was vlak voor een breed water maar alles wel thuis dus gaat goed.
Dan maar een stukje verder het water over wel een paar km zodat ze hoog zitten en opgelet dat er geen ooste wind staat en helder weer met hier en daar een wolkje. En jawel de eerste verliezen totaal 7 . Nog wel een teruggehaald dus die gaat de volgende keer maar even niet mee
Een beetje geschrokken besloten om ze maar eerst weer voor het water los te laten op dezelfde plek. En ja hoor alles zat al in het hok bij thuiskomst en had de voerbak al leeg.
De volgende dag nog steeds mooi weer dus nog eens over het water heen 37 km deze waren immers allemaal terug gekomen over het zelfde water. Totaal 40 meegenomen.
Na bijna een uur vliegen ik was al lang bij mijn hok de eerste niet moe en wilde niet eens meteen het hok in en ging lekker scharrelen maar dan duurt het weer een uur voor er 3 tegelijk aan komen. En dan wordt het stil na 6 uur 4 duiven terug.
Ja er druppelen er nog een paar die avond en de volgende ochtend binnen.
Totaal 10 duiven en een belletje van een duif die al 5 keer mee was geweest was wel het brede water overgegaan maar neergestreken op de locatie van 24 km .
Verder niets meer gehoord of gezien van mijn duiven.
Pech zal wel wat in de lucht hebben gezeten of heb je een ander idee wat er fout kan zijn gegaan.
Voor mij zit het seizoen er nu wel op met nog 10 jonge duiven en geen oude omdat ik op een nieuwe locatie opnieuw ben gestart.

Met vriendelijke groet,
Ron

Antwoord

Ron helaas dit is realiteit, u deed reuze uw best maar deceptie volgt waarom ???,Ik kan geen reden aangeven wat is er mis, zouden de zonne-uitbarstingen waar Nanne Wolf vorig jaar al over schreef, toch grote invloed hebben, ik vermoed dat we voor het jonge duivenseizoen 2013 voor een bijna onmogelijke opdracht staan, dagelijks bereiken mij dergelijke berichten, duiven hebben mest als knikkers, komen bij eerste opleeroefeningen perfect, zodra de 50 km grens bereikt wordt is 80% plots niet meer in staat naar huis te komen, voor mij echt een raadsel

Update opleren/ verliezen

Beste Martijn en Ron,

Dat het een raadsel is en voorlopig wel zal blijven is wel zeker, maar ik begrijp echt niet waarom Nanne de Wolf zich vastklampt als dierenarts aan zoiets moois als zonne-uitbarstingen ofwel enorme erupties aan magnetisch geladen deeltjes in de atmosfeer. Buiten het feit dat niet iedereen hier last van blijkt te hebben d.w.z. de zon schijnt toch voor allemaal hetzelfde. Ron zijn duiven zijn toch niet anders gebouwd dan die van jou en mij, Martin..? Dus qua logica kan het niet zo zijn dat we de zon en zijn extra activiteiten hiervan de schuld kunnen geven. Kortom, allen voor een en een voor allen...hahaha

Mijn privé verklaring zit 'm veel meer in een veranderende relatie tussen mens/melker en dier/duif. Je moet er tegenwoordig heel anders instaan dan vroeger. De sport is veel emotioneler en minder rationeel geworden. Vroeger slachten we duiven en konijnen dat het een lieve lust was. Tegenwoordig breien we sokjes voor de kleine hondje die op schoot moeten. Of we doen ze in een handtasje voor als we op visite gaan. Ik denk zelf dat de dierennatuur w.o. duiven, katten en honden hier absoluut niet tegen bestand zijn.

Zeker duiven hebben een harde hand nodig; niet duifonvriendelijk door ze op te jagen en kost wat het kost maar wekelijks in de mand te stoppen. Want dit eist namelijk zijn tol. Nee, ik bedoel dat de selectie-criteria veel meer gericht moeten worden op de relatie: melker en zijn type duiven. Want zomaar een duivenkolonie starten is er niet meer bij in mijn visie. Die moet als een handschoen om je eigen melkershand heen passen. Anders raak je zo maar kwijt; zonder enige aanwijzing.

Kortom, Ron niet treuren maar doorgaan met het zoeken en selecteren totdat je een type duif hebt gevonden die bijna ten koste van alles toch de weg naar zijn baasje weet te vinden. Kijk, een duif moet sowieso gezond zijn, dat is logisch. Maar een duif moet een zeer sterke band hebben of voelen met zijn baasje, want wij melkers zijn de lichtpuntjes in de atmosfeer waarop ze zich kunnen oriënteren. Wij melkers zijn voor een duif de enige houvast in een snel veranderend klimaat.

Ik snap dat jullie niet zullen staan te juichen, als ik dus zeg: je moet tegenwoordig uit een heel ander hout zijn gesneden om überhaupt nog op de uitslagen terecht tekomen. En je moet tegenwoordig een hele stevige baas zijn willen de jonge duiven zich naar jou als hun baas laten leiden. Welnu, de binding tussen baas en duiven zal naar mijn idee nog veel intensiever moeten worden, dan vroeger...toen kon je nog meekomen als je een konijnenhok omtimmerde tot halfgare duivenhok. Vroeger was een hand met bonen en erwten voldoende. Tegenwoordig is het zowat TOPsport en moet je alles uit de kast halen om je duiven te conditioneren. Duivenhouden en goed spelen op de vluchten zal steeds meer een zaak worden van een kleine groep melkers, die hebben aangetoon dat ze begrijpen wat de duiven van hun vragen: vakmanschap, feeling en durf..!

Mvg

Rob

Rob bedankt voor ruime update, ik ben het niet geheel eens met u maar dat maakt het leven interessant,
 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina