Terug naar startpagina

 

Boerenwormkruid

Vraag

geachte,
waar zou ik boerenworm kruid kunnen vinden?
Zou dit ook in de handel te verkrijgen zijn?
mvg,  Gerrit


Antwoord;

Niet in de handel maar langs bermen, weilanden, het zijn gele bloemen, niet te vewarren met jacobs kruuskrud, laatste zijn wat ieler, smaller en vaak een paarse stengel, bwk is een volle bos
 

 

Namen
Nederlands: Boerenwormkruid
Frysk: Wjirmkrūd
English: Common Tansy (Garden Tansy, Tansy)
Franēais: Barbotine
Deutsch: Rainfarn
Wetenschappelijk: Tanacetum vulgare
Familie: Composietenfamilie, Asteraceae (Compositae)
Geslacht:
Tanacetum, Wormkruid
Naamgeving: Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen wormen bij mensen en vee, vandaar de Nederlandse naam. De botanische naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oud-Griekse woord athanasia dat "onsterfelijk'" betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet gemakkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Vulgare betekent "gewoon of algemeen voorkomend".

Beschrijving
Afmeting: 60 cm tot 1,2 meter.
Levensduur: Overblijvend. Hemikryptofyt (winterknoppen op of iets onder de grond).
Bloeimaanden: Juli, augustus en september.
Wortels: Een dikke, min of meer horizontale, vertakte wortelstok met uitlopers.
Stengels: De stijf rechtopstaande, donkergroene stengels zijn vezelig, taai en alleen in de bloeiwijze vertakt. Verder zijn ze weinig behaard en sterk geurend. De plant vormt forse pollen.
Bladeren: De donkergroene, 5 tot 25 cm grote bladeren zijn veerspletig tot veerdelig met lancetvormige, grof gezaagde slippen. De bovenste bladeren zijn niet gesteeld.
Bloemen: Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De gele, 7 tot 12 mm grote bloemhoofdjes vormen samen brede schermvormige pluimen. Er zijn geen lintbloemen, maar soms vertonen de buitenste vrouwelijke bloemen zeer korte 3-tandige linten. De bloembodem is hol. Het omwindselblad is lichtgroen, vliezig gerand en kaal.
Vruchten: Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Biotoop
Bodem: Zonnige, zelden licht beschaduwde plaatsen op droge tot vaak vochtige, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, zwak zure grond (van grof zand tot rivierklei, ook op stenige plaatsen en maar weinig op veen en zeeklei).
Groeiplaatsen: Omgewerkte grond, akkers (akkerranden), bermen, langs spoorwegen (spoordijken en spoorwegterreinen), dijken (rivierdijken), humeuze ruigten, braakliggende grond, haventerreinen, industrieterreinen, langs kanalen, tussen straatstenen, tegen muren, bossen (loofbossen op rivier- en beekoeverwallen), waterkanten (aanspoelselgordels in uiterwaarden en op rivierkribben) en op wanden van afgravingen.

Update boerenwormkruid

Beste,

Toch opletten met boerenwormkruid in bermen,liefst plukken op respectabele afstand van auto’s
En zeker rekening houden met velden waar eventueel kan gesproeid worden
Natuurgebieden zijn wel veilig

Groeten

Petrus
Petrus dank u, ik voeg nog toe, was na het plukken je handen, en zorg dat uw duiven niet pikken van de verse bladeren

Upd boerenwormkruid

De vergissing wordt heel snel gemaakt tussen verschillende kruiden die op de boerenwormkruid lijken, waardoor elk dier soort verkeerd op kan reageren.
Als men een plekje kan creėren in de tuin dan kan men bij www.vreeken.nl  zaden aanschaffen van het boerenwormkruid en zelf opkweken en dan weet men wat het is.
Overigens kan men bij deze firma elk kruidgewas krijgen.
Echter bij veel gebruik van boerenwormkruid kunnen de duiven ziek worden, zoals diarree.

"NOOIT" kruiden plukken waar auto's langskomen, zoals de berm, kruiden nemen alles op qua gifstoffen uit de omgeving, dit zelfde kruid wordt dan vergif voor zowel mens als dier.

Probeer zelf kruiden te kweken.
Zelfs bij een tuincentrum wordt maar al te vaak de fout ook gemaakt tussen kruiden, dus echt het beste is zelf kweken.
Wij werken al een paar jaar met kruiden dus weten er iets vanaf en we weten ook wat er fout kan gaan, want een onschuldig kruidje kan ineens ernstige gevolgen hebben omdat liefhebbers experimenteren, daar zijn het ook liefhebbers voor.

Vooral de laatste tijd dat jonge duiven ineens met dicht geplakte ogen zitten, niet meer eten of drinken en dood neervallen.
De dierenarts kan niets vinden.............
Toch een potje mee en het helpt niets, dan gaan mensen, liefhebbers zelf zoeken en maken het soms erger dan het al was.
Wij kweken ook zelf kruiden op voor de duiven en voor andere huisdieren, vooral de luchtwegen en voor het darmgestel om de adeno-colli/E-colli tegen te gaan wat schijnt te helpen want we hebben er gelukkig geen last van.
Wat we gemerkt hebben is dat de duiven steeds minder ijzer binnen krijgen, in vroeger dagen gebruikte mijn vader spijkers in het water om de duiven die ijzer behoefte te geven die ze wel nodig hebben, gemerkt hebben wij dat in veel preparaten die men tegenwoordig geeft amper ijzer in voorkomt.

Maar goed eer voor we te ver gaan daarin hoop ik dat men niet massaal langs de bermen gaat plukken, kweek het zelf op en gebruik niet teveel.
Geneeskrachtige kruiden kunnen ook vergif worden.

mvg

Team Duppen

Beste dank voor info

Upd boerenworm kruid

Hallo Martijn, boerenwormkruid is ook gewoon te koop in de kruiden en reformwinkel en via internet.
Weet je <bijna> zeker dat je de goede hebt.

Met vriendelijke groeten,
Ad, gisteren was ik in uw omgeving en tussen Tilburg en Gilze langs de binneweggetjes ( vijfhuizenbaan, - schootjesbaan) daar sttat momenteel 6 km boerenwormkruud in bloei
Maar uw suggestie is ook prima en zeker veilig

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....





 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina