|
Rassen en opbouw rassen
Beste Martijn,
ik ben sinds jaar en dag gepassioneerd bezig met de stamopbouw van de Belgo-Nederlandse Reisduif en de evolutie van de oude funderings-stammen uit de tweede helft van de 19-de eeuw over de basisstammen uit de inter-bellum periode naar de grote namen uit de tweede helft van de 20-ste eeuw toe ; en naar hun invloed op de Moderne Reisduif.
Daarom durf ik een poging wagen om naar een gedeeltelijk antwoord te zoeken op de vraag i.v.m. Hansenne en Cattrysse.
Eerst en vooral effe iets diets maken : De Reisduif is het enige RAS ( genetisch ) ; de liefhebbers van vroeger en nu vormden een eigen colonie ( verzameling ) die tot een eigen stam ( uitgebreide familie ) kan uitgroeien. Deze staat of valt met de liefhebber - kweker zelf.
1. Zowel Hansenne als Cattrysse vinden hun oorsprong bij rasduiven van meerdere andere liefhebbers, die elk hun stam opgebouwd hebben met duiven van nog oudere oorsprong.
Door kruising ( koppeling van ouderdieren van verschillende oorsprong binnen hetzelfde ras ) EN selectie EN inteelt EN samenkweek met vrienden en collega's, gevolgd door terugkweek naar de oude basis EN opnieuw strenge selectie hebben ze hun stam op hoog niveau gebracht en kunnen houden EN de basiskenmerken en het typische TYPE van hun stam kunnen bewaren.
2. Bestaan er NU nog originele Hansenne of Cattrysse-duiven ?
Natuurlijk wel : nl. bij huidige liefhebbers van die naam die een eigen stammetje gevormd hebben. Maar dit zijn niet de duiven die onze vraagstellers bedoelen.
Originele oude stammen ( 100% genetisch zuiver gehouden ) bestaan niet meer omdat de bouwers van die stammen niet meer bestaan.
MAAR - er zijn wel nog liefhebbers die hun stam opgebouwd hebben met basismateriaal van een oude stam en hun eigen gevormde stam in stand gehouden hebben door bloedverversing te zoeken bij liefhebbers die aan dezelfde oude bron zijn gaan putten. Als deze liefhebbers dan ook nog geselecteerd hebben in de traditie van de oude meester en het TYPE gerespecteerd hebben, dan zijn deze moderne duiven waardige voortzetters van een oeroude stam en al zijn het dan geen C duiven meer dan zijn het toch duiven van C-origine en C-type.
Dit gezegd zijnde, waar vinden we ze nog?
- Hansenne - Wijlen Emiel Matterne heeft zijn sublieme fondstam opgebouwd met Hansenne aan de basis, en hem verder uitgebouwd met Cattrysse. Om niemand onrecht te doen ga ik geen huidige liefhebbers vernoemen die hun glorie ( mede ) aan Matterne te danken hebben. Tik in op Google < Matterne duiven > en je vind ze zo. ( idem voor wat volgt )
- Cattrysse - Ik denk dat er geen enkele moderne Fondduif is die in haar voorouders geen Cattrysse-duiven heeft.
Liefhebbers die ( mede ) op Cattrysse groot geworden zijn : Vanhee, Vereecke, Matterne, Imbrecht, en alle andere fond-grootheden uit de na-oorlogse tijd.
Wie er een erezaak van gemaakt heeft om ze zo traditioneel mogelijk in stand te houden : Nouwen-Paessen. Ook Dieter Ballmann zit in dezelfde lijn, en ongewijfeld nog vele anderen.
Voor de volledigheid wil ik nog een woordje kwijt over enkele andere oude stammen en de voorzetters tot vandaag toe:
- Delbar - via Piet de Weerd mede aan de basis van de oude Aarden-stam, die op haar beurt aan de basis ligt van zo goed als alle huidige Nederlandse fondstammen, en via Vanderwegen en co. ook verweven zit in een groot deel der moderne Belgische fondstammen.
- Stichelbaut - het langste en in de meest traditionele manier in stand gehouden door Descamps-Van Hasten ( + 1985 ) en Labeeuw. Mede aan de basis bij Vanhee, Vereecke, Denijs en Vanbruaene; zelfs mee aan de basis van Aarden en co.
- Vanbruaene - leeft voort bij de kleinzonen en bij t'Jolijn ; mede aan de basis bij Gyselbrecht, enz. - zie maar eens naar de stambomen van de Barcelona-toppers van de laaste 25 jaar!
-Bricoux - lag mede aan de oorsprong bij Hermans en zo ( onrechtstreeks ) bij Theelen en co. - maar ook ( samen met Vanderespt en Cattrysse ) bij Wijnacker en allen die met deze wonderduiven gelukt zijn ( o.a. Hermes en Ballmann )
Moet ik nog voort gaan? - Ik denk dat het punt wel duidelijk gemaakt is.
Toch nog even dit : ik vraag excuus aan al diegenen die zich te kort gedaan zouden kunnen en wellicht ook zullen voelen omdat hun naam niet genoemd is - dit is geen studie maar slechs een opsomming van voor mij evidente voorbeelden, neergetikt uit het blote hoofd in een slapeloze nacht.
De genoemde liefhebbers doen zelf niet geheimzinnig over de oorsprong van hun duiven en noemen man en duif.
Degenen met de langste teentjes hebben meestal de kortste memorie om open boek te houden, maar zeuren wel als men hen over het hoofd ziet.
Ooit zet ik alles misschien wel eens in een boek en dan zal ik wel naar volledigheid trachten te streven.
Groeten aan allen met een duif in hun hart.
Ivan
Ivan dank voor uitgebreide uitleg, het betrefd zeer interessante materie, ondanks weinig tijd probeer ik via oude geschriften ook wat inzicht te krijgen in deze materie, hoe is de postduif ontstaan, hoe is de postduif verbeterd, wie waren de grondleggers, opmerkelijk is dat vooral in Belgie de oorsprong te vinden is ondanks de minimale communicatie, en reismogelijkheden nagenoeg in dezelfde periode reisduiven werden ontwikkeld nml regio Luik, regio Gent en regio Antwerpen, de een door te kruisen met kortbek, de ander door de antwerpse smierel etc, ik ben ook de mening dat een kolonie duiven van het oude soort , die gevlogen zijn en geselecteerd en zodoende gemoderniseerd, heden ten dage nog actueel zijn Martijn
Update oude rassen van ivan
Geachte Martijn,
Ik heb zojuist het verhaal van Ivan gelezen en ben het voor 90% met hem eens.
Het aspect van de hedendaagse prestatieduif als afstammeling van de duiven van liefhebbers omstreeks de eeuwwisseling 1800-1900 wordt vandaag de dag eigenlijk totaal niet belicht.
Heel jammer, want ook hiervoor geldt : Uit het verleden is het heden en uit het nu wat worden zal ….. Helaas komen veel duivenliefhebbers niet zover….
Het gaat de mensen van vandaag de dag om de eigen prestaties, veelal gekoppeld aan de bijbehorende ‘ emolumenten ‘in de vorm van flink wat pecunia…
Alleen wat hij schrijft dat de moderne fondduif alle Cattrijsse bloed in de aderen hebben , dat ben ik niet met hem eens.
Met name de Van Wanroy stam heeft geen druppel Cattrijsse bloed, en dit Van Wanroyfondbloed stroomt toch in een zeer groot deel van de hedendaagse fondduif in zowel Nederland als Duitsland.
Ook Van Wanroy heeft Delbar in zijn stam via Dusarduijn, Debaets en de Alten Rose , maar ook Schouteren via Meesters, het Oud Vosje de 79-313 die in vrijwel de gehele stam zit.
Aan de andere kant is het evenzozeer waar dat de moderne fondduif bloed van een kleine Nederlandse liefhebber voert, klein in postuur maar groot in prestaties, namelijk Toon Schouteren ook in vrijwel elke hedendaagse fondstam is terug te vinden, maar dan wel onder de naam ‘ Jan Aarden ‘ Niet zo fijn voor Toon Schouteren die daarmee dus nooit de eer kreeg die HEM toekwam.
Jan Aarden waar vandaag de dag nog steeds reclame mee en voor wordt gemaakt, vind de sterkste basis in het Mozes en Saar-koppel, Het Zilvervosje e n de 88 van Meesters, wat pure Schouterens waren
( en pertinent géén Aardens !! ) Maar ja, Aarden is zo ingeburgerd en dat bekt blijkbaar wat beter en verkoopt ook wat beter….
Het ras Jan Aarden is trouwens gemaakt door wijlen Piet de Weerd, de vader van onze dierenarts Henk de Weerd, bij twijfel, vraag hem maar eens. Eigenlijk zou het dus ras De Weerd moeten heten mijns inziens.
Hij gebruikte daarvoor als hoofdbasis het – in mijn ogen – formidabele Delbar ras, ik heb het dan wel over de vijftiger/zestiger jaren van de 20e eeuw, toen ikzelf wat met de sport begon,
Noem mij maar eens een fondras waar Delbar niet in voorkomt………..ik kan het me nauwelijks voorstellen.
Nu is het wel zo dat zowel de Cattrijsses als ook de Delbars het soort van Meester Theo Vandervelde als oorsprong hebben..Ik ga dus nog ietsje verder terug als Ivan.
Piet de Weerd kan worden beschouwd als een van de grootste duivenkenners van zijn tijd; veel liefhebbers plukken nog de vruchten van zijn kennis en kunde.
Van Wanroy is via Fabry sr nog een van de weinigen die nog redelijk zuivere Hansenne subjecten in de handen kreeg, maar ook Hornstra putte uit dezelfde bron
De zwarte Hornstra’s zijn uit dezelfde Hansenne-bron afkomstig als de Fabry’s van Van Wanroy
Een heel bekende duivin in de stamboom van Van Wanroy is de ‘ 56’ een pure Hornstra\\Bekijk de site van Ben Hendriks maar eens.
Tot zover eerst voor wat ik er van – denk – te weten.
Jan
Jan dank voor uw reactie, het is uiterst interessant hoe na het prille begin van de duivensport, er stammen gevormd werden waarvan we nu eigenlijk nog van genieten, nog een opmerking over het aardenras, met als architect wijlen P De Weert, uiteindelijk is hij inderdaad de architect van een groot deel van de Nederlandse fondduif, verder hoe zou het zijn als er nu in 2013 een Saar en Moos koppel bestond zoals toen Toontje Schouteren bezat, jammer dat Toontje door omstandigheden niet volop voor zichzelf heeft kunnen putten uit dit koppel ( oa Nipius vaarde er wel bij)
Up oude rassen door ivan
Geachte Martijn,
Uw vraag hoe het zou zijn als er in 2013 nog een koppel bestond zoals de Mozes en de Saar, en wat u daar verder bij schreef.
Martijn, dat is een vraag die niet zal kunnen worden beantwoord omdat ze hypothetisch is.
Toon Schouteren zelf had het niet breed zover ik weet, een groot huishouden en voor brood op de plank in de letterlijke zin van het woord, werden aan Bakker Rinus Meesters de beste duiven verkocht, wel voor in die tijd redelijk tot goede prijzen, maar afgezet tegen de waarde van nu, uiteraard voor een schijntje.
Meesters op zijn beurt verkocht ook wel, maar wel voor meer als hij zelf had gedokt .
Bekend is het verhaal van een bekende liefhebber die zijn zinnen gezet had op een bepaalde duif van Meesters en tot een voor die tijd enorm bod ging van ƒ 400.-
Meesters stond nog te aarzelen en gaf wat tegenwerpingen maar zijn echtgenote , die voor het open raam had staan luisteren, gooide de knuppel in het hoenderhok, pardon, duivenhok, en Meesters had maar akkoord te gaan omdat er anders een echtscheiding zat aan te komen… Ja man, je moet wel eens wat om de “ huiselijke vrede “ te bewaren; dan is het maar beter het moede hoofd in de schoot te leggen en toe te geven.
Ik heb wel eens tegen een van mijn zwagers gezegd: Jouw naam staat op het bordje op de voordeur, maar zo gauw als je binnen bent is het over..( Uiteraard met de nodige kwinkslagen)
Schouteren zelf kreeg door bemiddeling van Piet de Weerd een baantje aangeboden als hokverzorger van Martin van Tuyn, een gefortuneerd liefhebber en ook bij andere Belgische liefhebbers zitten er duiven met Schouteren oorsprong ( Van Loon …. Ja, ja ) Die kruiste ze met Janssens en was jaren dé man. Maar niemand die van Van Loon een stamboom krijgt / kreeg met bijzonderheden en meer dan drie generaties..
Hooguit de gewonnen mooiste prijzen en het valt / viel mij op hoeveel “stamduiven” die man wel niet had….
Vandaag de dag is er in algemeenheid gesproken meer geld bij de liefhebbers aanwezig en heeft elke liefhebber wel goede duiven in zijn bezit. Maar vandaag de dag zijn er toch wel mensen “ de gekte voorbij “
In latere jaren hadden Schouteren en Piet de Weerd geen contact meer met elkaar, de reden ? In duister gehuld, er werd niet over gesproken. Er zal wel iets voorgevallen zijn waar het publiek beter niets van kon weten.
Voeg daarbij, zoals ik in bedekte termen al opmerkte, dat de tijd van nu een totaal andere is dan toen de duivensport nog als sport kon worden beschouwd en niet als een tot – in sommige opzichten althans- tot een absurditeit waar € 100.000,- voor een late jonge duif wordt neergeteld ( Gea Veenstra – Jan Hooymans en de Chinezen en / of Japanners die met bankbiljetten wapperen alsof het toiletpapier is )
Begrijp me goed, ik heb er alle begrip voor dat de eigenaars van bepaalde duiven die dit soort bedragen geboden krijgen denken, alles goed en wel en je kunt me nog veel meer vertellen, maar ik ben een dief van de eigen portemonnee als ik niet toehap. Zou ik zelf ook doen.
Maar met een kleine variant op het spreekwoord geldt hier wel, het is niet de gek die het vraagt, maar wel de gek die het geeft.
Ik zie overeenkomsten met het transfergedoe in de betaald voetballerij waar een voetbalclub in een van de armste landen van Europa zonder te verpinken 100 miljoen neertelt voor de diensten van een iemand die een beetje tegen een bal kan trappen en daarbij ook nog eens hard kan lopen; ja dat krijg je met een “ vrije “ marktwerking en “ vrioj “verkeer van personen, goederen en diensten.
Niet dat ik daar tegen zou zijn, maar bepaalde “uitwassen “ en negatieve ontwikkelingen zouden dor “DE POLITIEK “ eens aan banden moeten worden gelegd; iets van dat alles
Wat ik alleen wel aan de kaak stel is dat er , ook via veilingen soms van alles en nog wat wordt aangeboden, vaak ook nog met de kretologie “zuiver dit en zuiver dat ‘en als je dan de stamboom van bijvoorbeeld een
“ zuivere “ Van Wanroy eens napluist er dan in de derde generatie zomaar een nog veel zuiverder Janssen op duikt….dan denk ik in alle bescheidenheid: Lekker zuiver…..
.
En ook is het zo dat de potentiële kopers zelf maar goed moeten uitkijken en overwegen wat ze kopen, Peter is daar op zijn site hartstikke duidelijk in, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet.
Maar, dat geldt ook voor de verkopers, die zijn wel verplicht om met betrouwbare gegevens voor de dag te komen.
En, laten we eerlijk zijn, niemand zet toch zijn allerbeste duiven op een veiling ? Die kun je zelf toch het beste gebruiken??
Soms lees ik wel eens iets over “ bewezen kweekkoppels “ of “ kwaliteitskweekmateriaal “ die dan van 2011 of 2012 zijn, nou ja zeg….is het verder goed met u?
Nog iets over de Hansenne duiven wat ik weet.
Hansenne kwam aan veel goede duiven doordat hij een paar hokken opkocht die beschikbaar waren doordat de eigenaren gestorven waren aan een cholera epidemie, zooals Guelissen, Bonjean en Dedoyard.
Hij had een mengelmoes van duiven waaronder ook bonte en schimmels ( Mosaïque) , maar ook vloerzwarte ( Cricket) die enorm presteerden.
Met name de vloerzwarte duiven vonden na het overlijden van Hansenne begin 1900 gretig aftrek in de veiling die toen werd georganiseerd.
Je vindt de afstammelingen terug in duiven: Van Rhijn Kloeck, Emil Matterne, Guernay, Cobut, Stassart en Fabry o.a. er zullen er ongetwijfeld nog wel meer zijn geweest.
Een heel bekende duif van Fabry Sr met veel Hansenne bloed was de Heroïne ( niet de drug zoals veel mensen denken, maar heldin voor iemand die de Franse taal enigszins machtig is )
Die duivin werd door Piet de Weerd gekoppeld aan de doffer Frank en daar kweekte Fabry sr drie toppers uit die een karrevracht aan geld wisten te winnen, ondanks de sceptische houding van Fabry. Die het kopprel maar niks vond.
Later toen De Weerd nog eens kwam om jong uit dat koppel was dat niet meer mogelijk, want de Frank was voor een kulbedrag verkocht aan een Amerikaan.. Weg topkoppel.
Die duivin, de Heroïne, was later de moeder van de Trage, die op zijn beurt als Halve Fabry door het leven ging en bij de Gebr.Janssen zorgde voor een regiment aan Merkcx duiven…..
Wat die duiven hebben gepresteerd hoef ik u niet te vertellen….
Diezelfde Hansenne duiven gingen ook, zoals ik al zei naar Guillaume Stassart, Antwerpen en kwamen via via terecht bij Jos van den Bosch uit Berlaar, die uit dit slag zijn ‘ choco’s kweekte.
De moeder van de Oude Van den Bosch van Karel Meulemans, de krasbonte doffer van Karel zijn oud stamkoppel, was het Prinseske, een choco, oftewel een miniem, zoals de Belgen dat zeggen.
Dus ook in de oude stam Meulemans zit nog Hansenne bloed…..
Wist u trouwens dat alle hedendaagse rode ( maar niet de choco’s !! ) duiven afstammen van de duiven van 1 één liefhebber? Dr. Bricoux sr.
Ga alle stambomen van rode duiven maar na en u komt bij Bricoux uit.
Zelfs het Wondervoske van Janssen was een duif , gekweekt uit een doffer via Fonne Ceulemans die Bricoux duiven had.
Dus ook rode ‘Janssens’ van Freek en Hillie Romein, Vos de Bijter en Schoon Voske, het kweekstation bestaat helaas niet meer, voeren ‘Bricoux-bloed’.. hoe weinig dan ook, maar toch….
Zo stammen de hedendaagse schimmels af van de Pommelé en de Rêve van Omer de Keijzer uit België, ook een zeer groot duivenkenner…
Ze kwamen in Nederland via Tournier ( Arie van den Hoek) en Delbar-Berlengee en ook wel via Dr. Bricoux sr.
Delbar had een hekel aan die grijze kleur omdat ze raar vererft en op de gekste tijden weer opduikt, maar één van zijn beste duiven was de Caramin-duivin , een pure grijze Bricoux via Omer de Keijzer.
Hij kocht die duivin op een veiling omdat ze aantoonbaar zo goed vloog en prima nazaten gaf.
Cattrijsse had duiven van meester( onderwijzer Theo Vandevelde) Guillaume Stassart en ene jongeman Decnop die eens een serie knaluitslagen maakte; daar maakten Gerard en Oscar Cattrijssse en eigen stam van.
Delbar deed dit met de Vandeveldeduiven en een Depreter duivin , duiven van Evrard Havenith uit Hoboken, en later met de Caramin duivin er bij.
Ik ben ik 1969 zelf bij Delbar sr, geweest en heb mijn ogen uitgekeken. Ik kreeg voor een luttel bedrag 3000 Bfrs ca ƒ 150.- in die tijd, een jong uit een zuster van de Ballon en uit de Hengst een kweekdoffer van 1958..
Maar voor mijn werk moest ik een tijdlang stoppen i.v.m. overplaatsing naar, o ironie, Brussel, en die duiven daar heb ik niets meer van.
Nu heb ik nog van de oude en goede van Jan Lijnders ( Van Wanroy) vóór 2002 ,en een paar jonge van Fred Hummelink ( Hendriks ) ook van Van Wanroy. Die ga ik straks ‘ op elkaar zetten ‘
Veel weet ik uit de boeken van Jules Gallez en oude krantenknipsels die in de zeventiger jaren in Nederland zijn gepubliceerd en verhalen die mij zijn verteld.
Met een vriendelijke groet
Jan
Beste Jan
Mooi zoals u de oorsprong van de pioniers in de vorming van stammen in uw hoofd hebt, geweldig, ik plaats dit en hoop dat de lezers bewust worden hoe belangrijk die mensen waren, terloops komt u op de man uit Jolimont, nml huisarts Dr Bricoux, de man waarvan P de Weerd wist te zeggen hij is het die de meeste koten gemaakt heeft, waarom weet ik niet maar persoonlijk heb ik voor deze een enorme bewondering, ondanks dat deze destijds fabelachtige bedragen wist te verkrijgen op goed georganiseerde verkopen,maar dan komen we op uw verhaal het is de koper die de prijs maakt
Oude rassen upd
Goede Morgen Tijn,
erg leer zaam en leuk om de stukken te lezen over stammen en opbouw hiervan. Velen van de oudgedienden zullen dit
nog wel weten of minstens hieraan weer herinnert worden.Ik in ieder geval wel en ben de schrijvers hierover dan ook zeer
erkentelijk. Echter ik wil toch nog een kleine aantekening maken n.l.
Er word gemeld over de rode Jansens van kweekcentrum de Frederikshof van Hilly en wijlen Free Romijn.Wil wel een aantekening
hierop maken Deze rode vossen (VOS DE BIJTER EN SCHOON VOSKE) kwamen direkt van en zijn gekweekt door wijlen Albert v.d.Flaes uit
Ravels Belgie. Hetzelfde ook met,dit even ter zijde, de wereldbekende VOS VOLIERE. Ook toegeschreven als een direkte Janssen.dit
fenomenale dier werd ook door Albert v.d.Flaes gekeekt. E.e.a is mij persoonlijk door Albert verteld
groet Sander
Sander bij deze ere wie ere toekomt, ik geniet ook van deze materie, doodjammer dat vaak de jonge liefhebber, geen idee heeft als je spreekt over hansenne, wegge catrysse, bricoux valere docker, corneel horemans etc etc ik hoop dat Ivan zijn plan om mogelijk een boek te schrijven ooit zal uitvoeren, ik zal het boek zeker aanschaffen Martijn
UP oude rassen en oorsprong
Geachte Martijn,
Toevallig lees ik het commentaar van Sander die denkt dat ik stel dat het koppel van Freek en Hillie Romein, nl. Vos de Bijter en Schoon Voske gekweekt zouden zijn door iemand anders dan Albert van der Flaes,
Niets is natuurlijk minder waar , maar ik heb ook de naam Van der Flaes niet eens genoemd in mijn stukje.
Vos de Bijter en Schoon Voske zijn gekweekt DOOR Albert van der Flaes, maar de voorouders van beide duiven komen UIT de doffer van Fonne Ceulemans; en dat laatste dat heb ik opgeschreven.
Ik heb alleen maar vastgesteld dat in die rode duiven nog Bricouxbloed stroomt ( wanneer leert men eens goed te lezen??)
Ik heb de naam Van der Flaes niet eens genoemd, ofschoon ik van die liefhebber ook wel een en het ander weet.
Wat ik heb gesteld is dat dit koppel afstamt van het Wondervoske van 45 van de Gebr. Janssen en dat dit Wondervoske op haar beurt afstamt van de vale doffer van Fonne Ceulemans.
Welnu, die Vos van 1926(!) kwam door bemiddeling van Fons Janssen op de hokken van de gebroeders; een kleinzoon van die doffer, eveneens een vale- vos zoals de Belgen zeggen- was de vader van dit Wondervoske.
Van Albert van der Flaes kan ik u vertellen dat Albert vaak heeft gezegd dat zijn beste duif “De Blauwe van Lier “ was….geen rode…..Dat zal Sander dan ook moeten weten, of niet ?
Van dit Wondervoske van 1945 gekweekt op de hokken van en DOOR de Gebr. Janssen, stammen alle rode duiven die de hokken van Janssen na 1945 hebben verlaten en ook op die manier bij Albert van der Flaes terecht zijn gekomen; Freek Romein kocht het koppel van Albert van der Flaes.
Attenderen op onjuistheden of vergissingen vind ik prima, ook ik maak fouten, maar de aantekening van Sander op mijn stukje is buiten de orde van datgene wat ik neerschreef over de O O R S P R O N G van de duiven die ik noemde.
Beste Jan ik ben blij met alle info, zowel ivan en jan en Sander zijn zeer begaan met de oude rassen, hopenlijk begrijpen we elkaar, we bedoelen het allemaal goed en dit brengt interessante dingen boven
vraag kan men stellen op
oomentijn@hotmail.com.
Oudere vragen klik hier....
|
|