Terug naar startpagina

 

Mierenzuur.

Martijn wat is mierenzuur, nooit van gehoord


Antwoord:

Concreet begrijpelijk, is mierenzuur een zuur dat in de dierenwereld word gebruikt in produkten die de ph verlagen voordat dieren aan stress worden blootgesteld bijv voordat varkens/ kippen worden vervoerd, ook kan het puur als ph verlager ingezet worden zodat darm de ziektekiemen de baas kan, voor volledig wetenschappelijk zie hieronder

 

Mierenzuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mierenzuur

Structuurformule en molecuulmodel

Structuurformule van mierenzuur

Structuurformule van mierenzuur

Mierenzuur (oplossing van 85% in water)

Mierenzuur (oplossing van 85% in water)

Algemeen

Molecuulformule
     
(uitleg)

CH2O2

IUPAC-naam

methaanzuur

Andere namen

waterstofcarbonzuur, hydrogeencarbonzuur

Molmassa

46,03 g/mol

SMILES

C(=O)O

CAS-nummer

64-18-6

EG-nummer

200-579-1

Beschrijving

Kleurloze vloeistof met een sterke geur

Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen

Ontvlambaar

Corrosief

Gevaar

H-zinnen

H226 - H314

EUH-zinnen

geen

P-zinnen

P280 - P305+P351+P338 - P310

Hygroscopisch?

ja

Omgang

Damp niet inademen, contact vermijden

Opslag

Verwijderd houden van ontstekingsbronnen, hitte, vonken en open vlammen; stevig gesloten houden, doch regelmatig druk aflaten (mierenzuur kan druk ontwikkelen).

VN-nummer

1779

MAC-waarde

9 ml/m3 = 5 ppm

LD50 (ratten)

1100 mg/kg

Fysische eigenschappen

Aggregatietoestand

vloeibaar

Kleur

kleurloos

Dichtheid

1,220 g/cm³

Smeltpunt

8,4 °C

Kookpunt

100,7 °C

Zelfontbrandings- temperatuur

540 °C

Dampdruk

2800 Pa

Goed oplosbaar in

water, ethanol, diethylether, glycerol

Thermodynamische eigenschappen

ΔfHog

-378,6 kJ/mol

ΔfHol

-424,72 kJ/mol

Sog, 1 bar

248,7 J/mol·K

Sol, 1 bar

128,95 J/mol·K

Cop,m

99,04 J/mol·K

Evenwichtsconstante(n)

pKa = 3,75

Nutritionele eigenschappen

E-nummer

E236

Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt. (298,15 K of 25 °C, 1 bar)

Portaal  Portaalicoon 

Scheikunde

 

Mierenzuur of methaanzuur is een zeer corrosief carbonzuur met als brutoformule CH2O2. Het wordt ook geschreven als HCOOH. Het is het eenvoudigste carbonzuur en vroeger was de wetenschappelijke naam dan ook hydrogeencarbonzuur. De zouten en esters van mierenzuur worden formiaten genoemd.

Inhoud

 [verbergen

Synthese[bewerken]

Mierenzuur kan via enkele stappen bereid worden uit methanol, water en koolstofmonoxide:

  • Methanol en koolstofmonoxide reageren bij verhoogde temperatuur en druk tot de ester methylformiaat
  • Methylformiaat reageert met water tot mierenzuur en methanol

Daarnaast kan het ook gesynthetiseerd worden, uitgaande van natriumhydroxide, zwavelzuur en koolstofmonoxide:

  • Natriumhydroxide en koolstofmonoxide reageren bij verhoogde temperatuur en sterk verhoogde druk tot natriumformiaat
  • Natriumformiaat reageert met zwavelzuur tot mierenzuur en natriumsulfaat

Voorkomen[bewerken]

Mierenzuur komt in veel levende wezens, zowel dieren als planten, voor. Onder andere mieren maken en gebruiken mierenzuur als middel tot aanval en zelfverdediging, vandaar de naam mierenzuur, maar ook wespen, bijen, hommels en brandnetels verdedigen zich met mierenzuur. In het verleden onttrokken leerlooiers mierenzuur aan mierennesten; men meende toen dat het de urine van mieren was. Om die reden hebben mieren in sommige dialecten woorden voor urine in hun naam: mieghummel (Drents), mierezeiker, zeikmoeier (Brabants), aomzeik (Limburgs).

Zuiver mierenzuur is een gevaarlijke stof omdat het erg corrosief is.

Toepassingen[bewerken]

Industrie[bewerken]

Zuiver mierenzuur is een belangrijke stof in de synthese van vele organische stoffen. Met alcoholen vormt mierenzuur esters die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden. Zuiver mierenzuur wordt in reinigingsmiddelen gebruikt als desinfectans en ontkalkend middel. Verder als looi-of bijtsmiddel in de leer- en textielindustrie

Voeding[bewerken]

Mierenzuur en sommige formiaten (zouten van mierenzuur) worden gebruikt als conserveermiddel of zuurteregelaar in levensmiddelen. Dit zijn:

Mierenzuur zelf heeft als E-nummer E236.

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina