|
Tip bijlichten door Maurice
Bijlicht TIP
Martijn,
Bijlichten kan men heel goed ‘smorgens al beginnen en voor het natuurlijke donker (van ca 16:30 in deze tijd) stoppen.
Zodoende is de dag verlengd maar aan de voorkant. Bijvoorbeeld lichten aan vanaf 05:30 – 16:00.
Geen dimmer nodig, wel de dag verlengd maar geen abrupte stop verlichting in het donker.
Je voorkomt zo dat duiven verkeerd vliegen en gaan vechten en of hun eigen nestje koud laten liggen.
Maurice
Upd Tip Bijlichten Maurice
Hoi Martijn,
heb op deze tip al eens gereageerd in december. Ook ik had regelmatig kapotte eieren of verkeerd vliegen als het licht abrupt uitgaat. Heb de methode gevolgd zoals Maurice schrijft. Bijgelicht van 06.00 tot 16.00 uur.
Iedereen kan er zijn ding mee doen maar hier mijn ervaring. Gezet 10 december j.l. 22 koppels. 9e dag 1 koppel gelegd, 10e d-1, 11e d-4, 12e d-1, 13e d-6,14e d-2,15e d-4,16e d-1, 22e d-1 en 1 niet gelegd. Temperatuur was gemiddeld 8 graden. Ook vrij veel vuile eieren.
Opnieuw gezet op 9 februari j.l. 23 koppels. Temperatuur 1 graadje hoger maar nu bijgelicht van 07.00 tot 09.00 en van 16.00 tot 20.00 uur. 23 koppels gezet en als volgt gegaan; 8e d 1 gelegd, 9e -7, 10e d-11, 11e d-1 en 12e d de laatste 3. Van de laatste 3 kan ik nog niet goed zien of de eitje bevrucht zijn maar van de andere
40 die er liggen zijn er slechts 5 onbevrucht. Er zijn liefhebbers bij waar het vanzelf gaat, ook al hebben ze niet bijgelicht, maar dit is mijn ervaring.
Groeten Ad
Ad bedankt voor info
Update tip maurice bijlichten
Beste Martijn,
Grappig hoe een zekere Ad reageert.
Er is werkelijk totaal geen verband met het bijlichten en diens resultaten in de kweek!
Dit berust naar mijn idee totaal niet op de manier van belichten maar op de gezondheid van de duiven.
Het bevreemd me zeer dat deze duivenmelker op deze manier een verband legt, ik moet er zelfs om lachen…
Sportgroet
Maurice
Maurice dank, inderdaad gezondheid is meer van belang dan temp of lichttijd
Up tip Maurice
Hallo,
lijkt mij dat de heer M. vergeet waar het om gaat, de periode van leggen van de 2 rondes is totaal verschillend zoals ik heb aangegeven. Navraag bij anderen heeft dit ook opgeleverd. Dat er qua gezondheid, ook naar Uw mening, iets niet goed is lijkt mij verwonderlijk. Mestcontrole na de eerste leg met kweek op paratyfus, wormen e.d.heeft niets opgeleverd. De legtijd was waar ik voor gereageerd heb maar schijnbaar is dit bij een persoon in het verkeerde keelgat geschoten. Jammer is het dan ook om een goedbedoelde mening, die niet strookt met de heer M, in het belachelijke te trekken met een opmerking als "daar moet ik om lachen"
Moeilijk he, om mensen in hun waarde te laten.
Ad Mulders
Ad hopenlijk is deze mail verhelderend, in ieder geval was en is uw reaktie welkom, wel op zich mag de lengte van de dag en de temp geen invloed hebben op bevruchting, wel op tijd dat de eieren gelegd worden.
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com
Oudere vragen klik hier....
|
|