|
Duifjes dood tussen 2 en 5 dagen
Vraag:
Hallo ik had 20koppels 1ei was niet bevrucht ik dacht beter kan niet. toen er jongen lagen van 2 tot 5dagen (papjongen) plots gaan die dood .wat kan dat zijn de oude duiven zien er prima oud alles werd zuiver gezet bij het koppelen nu weet ik het even niet meer wat ik daar moet aan doen.wat een mooie kweek moest zijn valt nu alles tegen.wat wel raar is als de jongen die over blijven ouder worden dan 5dagen is het probleem voorbij( het zijn de éérste dagen)er liggen geen matjes alléén stro ( erwtenstro) in de broedschalen.
kan jij mij een tip geven. alvast bedankt.
Antwoord:
Kris, als duiven voorspoedig leggen en bijna 100% bevruchten denk ik niet aan paratyfus, ik sta voor raadsel, mogelijk dat onderzoek van een dood jong uitkomst kan brengen, uit de losse hand denk ik aan circovirus of schimmel in het stro, maar nogmaals alleen onderzoek kan oorzaak aan het licht brengen
Hierbij eenzelfde ervaring
Ik heb dit een aantal jaren geleden ook gehad. Als ze eenmaal van 7 dagen waren dan waren, waren de problemen over en groeiden ze prachtig op.
Op advies van de dierenarts heb ik toen antibiotica gegeven toen de papjongen in het nest lagen. Dat hielp wel, maar bij de volgende ronde begon het opnieuw. Aangezien ik mijn duiven niet het hele jaar door antibiotica wil geven heb ik toen de kropmelk van 1 van de dode jongen laten onderzoeken. Het bleek toen om een E. coli bacterie variant te gaan die bij de oude duiven in de krop zat. De ouden hadden er geen last van maar deze bacterie voelde zich waarschijnlijk heel erg prettig in de kropmelk en groeide daarin heel erg hard met als gevolg de dode jongen. De antibiotica die ik in eerste instantie gaf remde de groei van de bacterien bij de jongen maar doodde ze niet bij de oude duiven. Vandaar dat het probleem bleef.
Ik heb toen een gevoeligheidsbepaling laten doen en daar kwam uit dat de bacterie maar weinig gevoelig was voor de antibiotica die ik gegeven had. Uit de gevoeligheidsbepaling bleek dat deze variant wel zeer gevoelig was voor een ander antibioticum. Daarmee heb ik toen ALLE duiven gekuurd en heb sindsdien geen dode papjongen meer gehad.
Groeten,
Ud jonge dood
Hallo Martijn, ten eerste een goed uiteinde en een nog beter nieuwjaar.
Dat met die dode jonge duiven heb ik ook gehad een jaar of 5 geleden bij de oude ook niets te zien <later trouwens weer wel>
Diverse veeartsen konden niets vinden heb toen via de weerd een duif kunnen opsturen naar de universiteit in gent belgie.
Het bleek ook kropparatyphus te zijn kreeg toen een medicijn <belgafox> wat later niet meer verkocht mocht worden.
Heb 3 weken gekuurd maar verspeelde later toch nog veel bewezen oude duiven en hield bijna niks over.
Wilde er eigenlijk mee stoppen maar speelde toen de 1e van brabant 2000 en dat heeft mij er weer op geholpen.
Heb toen alle hokken afgebroken en nieuwe gezet tevens ook andere duiven en ben blij dat ik het zo gedaan heb.
Ik had toen veel ingeteelde duiven en denk nog steeds dat het daar aan heeft gelegen.
Kijk uit wat en waar je wat bijhaald.
De 2e suggestie is dat je misschien bladbegonia,s in de tuin hebt staan.
Een jaar of 30 geleden had ik ook jong van een paar dagen dood en de oude hadden niks maar die aten wel van de bladbegonia,s als ze kleine jong hadden liggen.
Begonia,s weggedaan en het euvel was over.
Hoop voor de liefhebber dat het laatste het geval is.
Groetjes en wens hem veel succes met zijn duiven.
Groetjes,gupke
Bedankt voor info, het is in deze altijd moeilijk een oorzaak te vinden, onderzoek is vaak enige weg
Up jongen dood
Hallo Martijn ,ik wil even reageren op dode duifjes,begin 2013 hadden veel liefhebbers hetzelfde probleem ,door de lange winter hadden de oude duiven een verminderde weerstand.de aanwezige e- coli konden de oude duiven wel aan,maar de pap jongen niet.ik heb toen een trim-sulfa kuur voor de liefhebbers gemaakt ,die 4 dagen aan de ouden gegeven tijdens de eerste broedperiode,probleem opgelost.om dit probleem in de toekomst te voorkomen eentrimsulfakuur( is ook een parathyfuskuur)geven aan de oude duiven.indien moeilijk te krijgen kan ik er wel maken voor de liefhebbers
Rien bedankt voor info
Upd dode jongen
Hallo martijn,
Als de jongen dood gaan met 3 tot 5 dagen dan is het milieu in de kooi n.ok voor de jongen en om ze altijd antibiotica te geven is geen oplossing. Wat wel wil helpen is het water aanzuren en logen dit afwissellend
Dus bijvoorbeeld 1 week appel azijn of naturaline of iets dergelijks
En dan een week clinee trill ( loog )
Dan moet het beter gaan.
Met vriendelijke groet,
Erwin
Erwin bedankt
update jongen dood
Beste Oomentijn,
Al vooruitlopend op de komende jaarwisseling, de beste wensen voor 2014 en sportief seizoen toegewenst. Zou u aan Rien willen vragen of hij het recept van deze kuur wil vrijgeven, of tegen marktconform prijs zou willen maken. Heb zelf nog nooit gekuurd tegen geel (zelfgemaakte kruidenelixer recept Van Gust), dan wel tegen paratyphus. Maar voorkomen is mi beter als genezen.
M.vr.gr. Boefje
Boefje helaas lijkt het toch wat moeilijk en overdreven, om Rien zomaar wat voorraad te laten maken, wat mogelijk niet nodig is, bij nodig kunt u mij mailen en zal ik u in contact brengen met Rien
UPD jongen dood in nest 31-12
Hallo martijn,even een reactie op de vraag om het recept vrij te geven of het tegen marktprijs te maken.het is mogelijk om dit te doen kosten ongeveer 7 euro per kuur excl. porto.maar ik zou de liefhebbers willen vragen om ook eens te proberen met yakult,ik heb hier nog geen ervaring mee.dit komt omdat snel ingrijpen noodzakelijk was toen dit probleem zich in het voorjaar voordeed..het recept kan ik wel geven ,maar om praktische reden wil ik dit niet publiceren,maar mogen ze me wel hierover bellen. mvg.rien.ps goede jaarwisseling
Rien bedankt, ik ga na de jaarwisseling met u even overleggen, ik heb uw tel no bewust weggelaten,want u moet rekening houden met mogelijk tientallen telefoontjes, mijn vraag is of u dat wel wil, ik spreek u binnenkort Martijn
Update dode jongen
Bij deze telno Rien 06 41412324 Rien bedankt, vraag aan liefhebbers, maak gebruik van de kennis van Rien geen misbruik
UPD jongen dood 02-01
Hallo Martijn,
Allereerst nog de beste wensen voor 2014, en ga vooral zo door met je leerzame rubriek.
Kun je me het telefoonnummer van Rien doorgeven, zodat ik hem hier het een en ander over kan vragen.
Ik heb dit probleem begin 2013 ook meegemaakt bij zowat alle koppels op 2 verschillende hokken.
Had toen nog voor het koppelen de mest laten controleren en op kweek laten zetten.
Er was toen ook niets te vinden waar ik ook niet bang voor was, want de duiven vlogen toen net voor het koppelen nog een uur aan een stuk als gekke ondanks het koude weer toen.
Ook tijdens het koppelen en de broed periode verliep alles perfect, met enorm veel dons in de hokken.
Maar toen de eerste eieren uitkwamen en na een paar dagen de jonkies bijna allemaal dood gingen, zakte me de moet in de schoenen na al de voorbereidingen in de winter.
Heb toen gelijk een bekende duiven dierenarts in Breda om advies gevraagd, en heb toen alle duiven op zijn advies gekuurd en alle koppels uit elkaar gezet.
Na een tweede poging verliep ook weer alles naar wens, maar toen de eieren uitkwamen weer het zelfde liedje.
Heb toen gelijk een paar oude duiven en een dood jonge laten onderzoeken bij een gespecialiseerde dierenarts in België,
Daar werd toen allen het geel geconstateerd bij het dood jong waar ik van stond te kijken, want alle duiven hadden op broeden een geel kuur van 7 dagen met BS gehad.
Voor het zekere voor het onzekere toen maar weer met een paar oude duiven en een dood jong naar de duiven dierenarts in Breda.
Het dode jonge werd open gemaakt en een paar dagen op kweek gezet, met als resultaat niets te vinden.
Bij de oude duiven werd toen wel bij twee stuk het geel aangetroffen.
Heb toen op advies van de dierenarts alle duiven met metro bel gekuurd.
Na twee weken de duiven weer opnieuw gekoppeld, en eindelijk verliep toen alles weer naar wens waarna ik van alle ellende af was.
M.vr.gr. Erik
Erik nummer is intussen op de site geplaatsd succes
UPD jongen dood in nest door Rien 05-01
Hallo Martijn ,het probleem zit niet zozeer in de mate van besmetting bij de oude duiven.ook na elke kuur zijn de duiven niet 100 procent schoon,en deze kleine aanwezigheid van het een of het ander (meestal e-coli) is net teveel van het goede in deze periode .de oude duiven zitten ongeveer op 60 procent van hun vorm niveau en daardoor kwetsbaarder en de papjongen zijn net niet sterk genoeg om deze lichte besmetting te kunnen weerstaan.van tevoren kuren heeft geen zin,maar net voor het uitkippen van de eieren enkele dagen licht kuren heeft een geweldig effect.
mvsg.rien
Rien deze update wordt erbij gezet bedankt
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com
Oudere vragen klik hier....
|
|