Terug naar startpagina

 


Korte voorarm

Vraag :
Ikzelf zie ook liever een duif met een sterke korte voorarm,let ook op met koppels vormen hierop als ik ga kweken.
Ik hoor wel vaak zeggen dat bij fondduiven die een lange voorarm hebben hangers zijn en ook traag zijn.
Is dit wel waar?
Bij bepaalde vitesse,midfond en dagfondduiven daar zie ik regelmatig duiven met langen voorarmen en toch goed prijs vliegen.
De vleugel is naar mij gevoel heel belangrijk,en met een korte voorarm heb ik het idee de duif sneller is.
Ook meer kracht om het uit te houden ,met wedstrijd vluchten.
Of is die korte voorarm meer belangrijker voor vluchten boven de 700km en verder

Antwoord :
Allereerst, aan vragensteller, sorry voor late beantwoording, ik heb mezelf hierover laten voorlichten, en er zijn nogal wat meningen.
1) Korte voorarm ia altijd in het voordeel welke afstand we ook willen vliegen
2) Het moeilijke is de meetbaarheid, we moeten lengte voorarm zien in relatie tot de hele duif,wat voor een kleine kortere duif een lange voorarm is kan met zelfde lengte voor een grotere langere duif een korte voorarm zijn
3) De voorarm bepaald de achtervleugel, deze willen we smal zien.
4) Dus korte voorarm is smalle achtervleugel, deze zal het meest efficient zijn,vanaf 100 km, maar ook vanaf 1000 km.
Praktijk voorbeeld van 2 extremen
De patrijs en de gierzwaluw:
Een Patrijs heeft een brede achtervleugel, en is een loopvogel, kan vliegen, zeer explosief en snel, maar hooguit enkele honderden meters. De gierzwaluw kan dagen achtereen vliegen,in een zelfde snelheid, die echter lager ligt dan de snelheid die we van onze duiven verwachten, de achtervleugel van een gierzwaluw, is eigenlijk geen achtervleugel maar een bosje veren, u voelt het al het optimale ligt hiertussen in, we willen een goed ontwikkelde, smalle achtervleugel, zodat een duif, efficient met redelijke snelheid, vele uren kan vliegen, een pre is als de broekpennen,
ruim korter zijn dan de eerste slagpennen.

Upd korte voorarm

Anvulling op korte voorarm
Geachte Martijn
Ik heb deze zelfde vraag een hele poos geleden gesteld en je zou een keer met me contact opnemen of langs komen, maar tot op heden nog niets meer hierover vernomen. . Ik selecteer zeer streng op korte voorarmen. Dit al jarenlang en constateer dat er zelden nog een jonge geboren wordt met een lange voorarm. Ook niet uit verwante koppelingen: Probeer inderdaad de korte voorarm via familieteelt vast te leggen en nog korter te kweken. Probeer dit te verwezenlijken door Oma op een kleinzoon die een zeer goed vlieger is te paren en neef maal nicht. Opa maal kleindochter enz. Zodra er ook maar iets mankeert qua gezondheid of andere anatomische gebreken worden de jongen verwijderd. En alleen de vitale duiven behouden. Wel een waarschuwing voor liefhebbers die de voorarm niet kunnen beoordelen. Ik ben jaren de verkopen van topliefhebbers afgereisd om te leren wat kort en lang is wat betreft de voorarm. Heb vele topduiven op deze verkopen in de handen gehad en toen ik zover was, dat ik het volgens mij perfect kon beoordelen hetgeen lang en kort is, verder naar verkopen en ondervonden dat goed duiven in het bezit zijn van korte achtervleugels en dus korte dikke voorarmen. Lange armen hebben bij mij geen overlevingskansen. En dan nog moet je veel jonge duiven kweken om een paar goede te verkrijgen, want ze hebben het niet allemaal in het kopje. Er komt ook een grote factor geluk bij kijken, maar bepaalde zaken kun je sturen door een gestructureerde selectie.
Cor bedankt voor info, vwb afspraak is me toch ontschoten, sorry

 


 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

Terug naar startpagina