Terug naar startpagina

 


Belangrijke info ivm verliezen jonge duiven door Steven

Beste,

Ik heb de laatste jaren een zekere ervaring opgebouwd met hoogspanningskabels omdat ik steeds grote verliezen en onregelmatige vluchten had vanaf bepaalde plaatsen waar ik duiven loste. Ik heb erover geschreven, liefhebbers erover geïnformeerd, Willem Mulder heeft er op mijn verzoek over gepubliceerd, maar er wordt nog veel te weinig tot helemaal niets mee gedaan.

Mijn jarenlange visie/ervaring is inmiddels gesterkt door onderzoeksresultaten; duiven zijn in staat om het elektromagnetisch veld rondom hoogspanningskabels waar te nemen. Omdat de regering niet meer hoogspanningslijnen mag bouwen vanwege gezondheidsrisico’s wordt er veel meer vermogen door de kabels heen geperst dan wordt aangegeven wat er doorheen gaat; immers meer mensen verbruiken meer energie. Als je op de link beneden klikt dan zie je een kaart waarop je kunt inzoomen en waar staat wat voor vermogen er door de kabels heen gaat. Hoe sterker het veld hoe meer problemen vooral jonge duiven ervaren die er voor het eerst mee in aanraking komen. Ze durven er niet overheen en blijven eronder hangen. Kijk eens waar uw opgevangen duiven zitten!

Op de vlieglijn van Afdeling 7 ligt precies de centrale van Geertruidenberg. Hebben onervaren jonge duiven wind tegen en vliegen ze laag dan is het dramatisch; hebben ze wind mee en vliegen ze hoog dan gaat het beter. Na 2x eroverheen gevlogen te hebben, zijn de verliezen grotendeels weg. Als je de slechte vluchten van deze week koppelt aan de rivm netkaart van beneden dan moet het je wel duidelijk zijn wat de reden is. Het gaat er dus om de lossingsplaatsen zorgvuldig te kiezen.

Onze regio vloog Vuren (opzij van Gorinchem, dradenvrij, aan de goede kant van de grote rivier) en dat ging uitstekend. De buurregio vloog Waspik 15 km verderop, zelfde weer, loste exact tussen de draden en tegen het water aan en dat ging dramatisch 60-70% weg. Het verschil tussen beide lossingen: de hoogspanningslijnen. Plus er precies tussen in gelost. Waarom ging een latere lossing vanuit Waspik beter? Simpel: de liefhebbers uit de regio Utrecht/Gorinchem richten hun duiven zelfstandig op voorbij Geertruidenberg en die kennen voor een deel het obstakel al.

Zelf heb ik jarenlang gelost in De Meern links van Utrecht en had daar grote verliezen. Als je op de kaart inzoomt dan zie je dat de duiven daar als het ware een fuik invliegen bij Breukelen west van de A2. Ik ben op die plek eens een halve dag gaan staan om te zien wat er gebeurde met overvliegende duiven. Die kaatsten gewoon terug uit en de paniek was groot. Probeerden het een aantal malen met hetzelfde resultaat tot ze in de verte verdwenen. Ik heb het eens gedaan met oude duiven erbij en die komen tegelijk thuis en de jongen stuk voor stuk uren later met grote verliezen tot gevolg. Ik ben er zeker van dat hoogspanningskabels en de sterke elektromagnetische velden een grote rol spelen in de verliezen met jonge duiven.

Voor alle duidelijkheid: de kabels die de problemen veroorzaken zijn de 380 KV de in rood aangegeven hoogspanningskabels.

http://geodata.rivm.nl/netkaart.html misschien laadt de kaart niet ineens anders even reloaden/refreshen.

Ook België heeft een hoogspanningsnetwerk en kijkt u eens naar de regio Antwerpen/Brussel dan verklaart dat ook de verliezen vanuit die hoek: http://www.hoogspanningsnet.com/netkaarten/actuele-netkaarten/elia/

Wat losplaatsen betreft:
Vuren is ok
Waspik absoluut niet ok; ik zou voor het water blijven en een losplaats kiezen in de buurt van Hank.
Gilze niet geweldig; ik zou een losplaats kiezen oostelijker bijv Boxtel.
Voor een eerste wedvlucht zou ik kiezen voor een plek westelijk van Steenbergen op Tholen.
De opbouw/kennismaking met de draden is dan prima, echter belangrijk is dat de liefhebbers zelf goed africhten zodat de jongen ervaring opdoen.
En: de beste dag om te lossen is de zondag want dan is de netspanning het laagst.
Zelf kies ik de route om mijn jonge duiven op te leren heel zorgvuldig en de verliezen zijn verwaarloosbaar. Totdat ze over Geertruidenberg heen moeten. Ook dit jaar weer omdat ik qua weer en tijd nog niet zelf over de centrale had opgeleerd.

Zijn er vragen dan beantwoord ik die graag. Ik wens u succes met uw keuzes.

Met sportieve groet,

Steven van Breemen

Steven dank, voor uw research en openheid

Upd belangrijk door Steven

Beste tijn
Graag wil ik wat zeggen over het verhaal van dhr van bremen
Wat betreft de lossingen in waspik
Deze jonge duiven hadden een zeer goed vertrek in waspik dit weet ik omdat ik zelf bij de lossing aanwezig was van zowel 10.00uur als van10.20..
De duiven hadden daar geen last van de draden zoals de hr van bremen aan geeft
Afd 7 heeft daar een mooie lossings plaats voor de duiven in de polder
Gr m timmermans







 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina