Terug naar startpagina

 


 

INTERESSANT OVER BLAUW X Schimmel door Jan

Beste Martijn,
De stelregel blauw x blauw geeft altijd blauw gaat bijna altijd op…, let op : bijna.
Als er voorouders van die blauwen schimmel, ooievaar o.i.d. zijn kan er later, soms wel enkele geslachten later weer schimmel opduiken.
Atavisme heet zoiets met een mooi woord.
De Schimmelkleur wordt op een rare manier verder vererfd.
De algemene, normale wetten van Mendel gaan zeker op , maar iets anders dan gewoonlijk, het heeft te maken met de splitsingstheorie, maar het voert mij te ver daar dieper op in te gaan.
Bekend is dat Maurice Delbar Sr indertijd een grijze duivin kocht van Caramin , een Bricoux dus, die uitstekend vloog en Delbar wilde die capaciteit in de eigen stam doorfokken.
Van Bricoux was bekend dat die een serie grijzen op de hokken had.
Maar hij , Delbar, had wel een hekel aan die grijze kleur dus deed hij de directe grijze zonen en dochters er stelselmatig uit, o.a. aan Hector Berlengee die er groot liefhebber van was.
Maar, let maar eens op, soms tref je bij die oudere blauwe, kras en bonte Delbars aan de basis van de slag-en broekpennen nog een diffuse schimmeltekening aan, zonder dat je verder aan die duif iets van schimmel ziet.
Als dat het geval is dan reken er maar op dat je van die duiven op gezette tijden nog schimmels nafokt.
Je kunt het een beetje vergelijken met de choco’s van Meulemans ( Niet helemaal trouwens, de wijze van vererving is dan directer en ook anders
Om maar iets te noemen: Uit twee schimmels kun je ook afwijkende kleuren kweken zoals de blauwe en rode, maar uit twee chco’s haal je alleen maar choco’s ( recessief )
Ook daar is bekend dat wanneer je van die donkere, blauwbonte of zelfs ook van gewone blauwen en krassen ,onder voorwaarde dat beide uit het oude stamkoppel stammen, ook gezette tijden weer een choco trekt.
Sommige jaren helemaal niets en dan ineens haal je er in een bepaald jaar zomaar een stuk of wat choco’s uit
Dus: de vragensteller h e f t er niet van uit te gaan dat zijn duivin vreemd is gegaan……
Dat is wat ik met mijn bijdrage wil duidelijk maken…..
Vriendelijke groet
Jan


Jan, eigenlijk was dit bedoeld als update maar is dusdanig interessant, dat ik er een apart item van heb gemaakt, veel dank, nog een anekdote over kweken van een choco, nml toen ik als jonge jongen met duiven begon haalde ik 10 duiven bij brouwer Nees in Merksplas (B) dit was een aparte man, en was destijds goed bevriend met de Krol ( Aug Hofkens) hier had hij diverse duiven gehaald, plots kweekte ik uit deze duiven eenmalig een choco, niemand begreep het, en iedereen maakte zich ervan af dat een sierduif de dader was, achteraf vloog deze 2x 1e en meerdere kopprijzen, achteraf begreep ik het de ouderdieren stamden af van Meulemans, , Zowel Nees en Hofkens kochten bij Meulemans, een aantal jongen, en hoewel ze zelf geen choco op het hok hadden, zat er erfelijk toch choco in, ik was de gelukkige , maar op dat moment had ik het niet door.

UPDATE KLEUREN BL X SCHIMMEL DOOR Jan

Hallo Martin, Met die kleurenkweek is het toch raar gesteld.
Ik heb zelf een bont allerlei kleuren duiven.
Met dikwijls de raarste jong die eruit komen.
Heb het zelf gehad rood x rood en dan blauw eruit halen <met dikwijls een tikje aan het oog ofzo>
Maar ook rood x blauw met tikje en dan bijna zwarte eruit komen het kan wel want blauw is eigenlijk ook zwart maar blijft toch interessant.
Ben nu aan het proberen om donkere grijze te kweken en heb er dit jaar zegge en schrijven 1 gekweekt.
Prijsvliegen is voor mij de grootste prioriteit maar kleuren kweken op nummer 2 hoor.
Groetjes en ga zo door, GUPKE

Gupke kleuren kweken was ook mijn ding, nu staat het op een lagere pitje vanwege tijd, en ruimte, maar ooit kweekte ik enkele duiven in rood wit en blauw, naast vliegen is kleurenkweek een leuke bezigheid

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina