|
Kefir
Martijn ik lees bij AS over kefir, wat is kefir
Beste, ziehier
Wat is nou precies kefir?
Kefir is een melkdrank. Het is gemaakt van gefermenteerde melk. Het
komt oorspronkelijk uit Kaukasus, een gebergte tussen de Zwarte Zee en
de Kaspische Zee.
Kefir ontstaat door aan (gepasteuriseerde) melk, gisten en
melkzuurbacteriën in de vorm van kefirkorrels of -poeder toe te
voegen. Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich
melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%). Kefir
heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook
prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de
melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt. Meestal laten ze de
melk 24 uur rijpen en gisten.
Kefir is makkelijk zelf te maken en erg leuk om een keer te doen.
Kefirkorrels en -poeder zijn onder andere online te koop, bijvoorbeeld
bij
kefir.nl.
Nog een uitleg
Wat
is kefir en waarvoor is het goed?
De drank uit de Kaukasus die 100-jarigen maakt.
Omdat kefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt het bij aan een
gezond immuunsysteem. Om die reden wordt het gegeten door patienten
die lijden aan aids, het chronisch vermoeidheidssyndroom, herpes en
kanker. Het kalmerende effect op het zenuwgestel heeft al velen die
lijden aan slapeloosheid, depressies en AHDH verlichting gegeven.
Regelmatig gebruik van kefir kan helpen bij de verlichting van alle
darmproblemen; het kan de beweegbaarheid van de darmen bevorderen,
winderigheid verminderen en zorgen voor een gezonder
spijsverteringssysteem. Daarnaast helpt het reinigende effect dat
kefir op het gehele lichaam heeft bij het verkrijgen van een beter
uitgebalanceerd innerlijk ecosysteem, een optimale gezondheid en het
bereiken van een hogere leeftijd. Kefir kan ook helpen de sterke hang
naar ongezond voedsel te elimineren doordat het lichaam beter gevoed
en meer in balans is. De uitstekende voedingswaarde van kefir biedt
aan iedereen, in welke lichamelijke conditie dan ook (zwangere en
zogende vrouwen,ouderen en kinderen), genezing en de handhaving van
een goede gezondheid.
Een van de voordelen van een hogere zuurtegraad in de darm is dat
voorkomen wordt dat parasieten en andere onvriendelijke organismen
kunnen overleven. Nieuw onderzoek toont ook aan dat maagzweren (vaak
veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori) kunnen voorkomen
worden met kefir.
Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essenti?le
aminozuren en vitamine B1 en B12, een tekort aan biotine kan
spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine b12 wordt in
het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress
vitamine B1 (thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel
en het mentale evenwicht, is ook essentieel voor het stabiliseren van
de eetlust, bevordert het verteren van zetmeel, suiker en alcohol.
Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als
masker) kan kefir weldoend werken voor zowel een vette als een droge
huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om
zo het bacterieel evenwicht in de darmen terug te
herstellenBenodigdheden: kefirkorrels, een WECK-pot, melk (koemelk,
geitemelk of sojamelk), twee (plastic) zeven met (plastic) lepel en
drinkglazen of een bewaarfles.
Doe de kefirkorrels in de weckfles en vul de fles voor maximaal
driekwart met gekookte of gepasteuriseerde melk (bij voorkeur op een
temperatuur van rond de 20?C). (De weckfles mag niet tot de rand
worden gevuld. Doe je dit wel, dan kan de pot knappen.)
Sluit de pot en laat hem minimaal 24 uur op een donkere plaats op
kamertemperatuur (bijvoorbeeld in een keukenkastje) staan.
Na 24 uur giet je de kefirkorrels met -drank via een grove zeef in een
kom. De korrels die in de zeef achterblijven spoel je onder de kraan
met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); de
gespoelde korrels gaan dan in de schone weckfles met een nieuwe
hoeveelheid melk.
De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een
bewaarfles. Je start met ongeveer een kwart liter melk en een
handjevol kefirkorrels. Naarmate de plantjes groeien zal de kefirdrank
zuurder worden; door bij de volgende kweek meer melk te gebruiken
krijg je ook meer kefirdrank. Vind je de hoeveelheid kefirdrank
voldoende en is de zuursmaak naar wens, dan kun je minder korrels in
de melk doen. Omdat de korrels vrij snel groeien kun je regelmatig
kefirkorrels weggeven of weggooien. Houdbaarheid Kefir is vijf dagen
houdbaar in de koelkast (circa5?C). De geweekte korrels zijn zonder
vocht 48 uur houdbaar. Als je de korrels langer wil bewaren kun je ze
in de koelkast in melk bewaren, invriezen of drogen. Belangrijk is dat
bij het maken van kefir zeer hygi?nisch te werk wordt gegaan. Zo niet,
dan kunnen ongewenste bacteri?n zich in het product ontwikkelen en
bederft de kefir.1) Bewaren van de korrels
Als je, bijvoorbeeld in vakantietijd, een pauze wilt inlassen in de
bereiding van kefir, kun je verschillende werkwijzen hanteren,
afhankelijk van de tijd van de rustperiode.
Rustperiode tot maximaal zeven dagen Doe de korrels in een weckfles
met dezelfde hoeveelheid melk die je voor 24 uur zou gebruiken. Zet de
weckfles in de koelkast voor maximaal een week. Zeef de kefir na de
rustperiode; de drank kun je gewoon voor consumptie gebruiken. Als je
weer wilt beginnen met het maken van kefir op kamertemperatuur, hebben
de korrels tijd nodig om weer optimaal te gaan werken. Normaal
gesproken duurt dat een paar dagen (wel gewoon elke dag verversen).
Hoe langer de rustperiode geduurd heeft, hoe langer de korrels nodig
hebben om weer actief te worden. Rustperiode van meer dan een week
Doe hetzelfde als bij de rustperiode van zeven dagen, en herhaal dit
proces elke week. Als je de melk niet wekelijks kunt (laten)
verversen, ga je als volgt te werk: voor elke week dat de kefir langer
moet blijven rusten, voeg je 50% extra melk toe. In principe moet je
de drank zo twee maanden kunnen laten staan, maar geadviseerd wordt om
voor periodes van meer dan een maand over te gaan tot het invriezen
van de korrels. Rustperiode van meer dan een maand.
De beste manier om de kefirkorrels goed te houden voor een periode tot
twee maanden is invriezen. De werkwijze: spoel de korrels en droog ze
voorzichtig met behulp van keukenpapier of een schone theedoek. Doe de
korrels in een bakje of zakje, met toevoeging van poedermelk. Voeg
genoeg poedermelk toe om de korrels volledig te bedekken en plaats het
geheel dan in de vriezer. De poedermelk heeft een beschermende
werking. Als de korrels langer dan twee maanden ingevroren blijven,
kunnen gistcomponenten verloren gaan. Als je de korrels weer wilt gaan
gebruiken, ga je als volgt te werk: doe de korrels een paar minuten in
een glas koud water en doe ze dan over in een zeef. Spoel met koud
water de poedermelk van de korrels. Doe de korrels in een weckfles en
voeg melk toe (in een hoeveelheid van ongeveer 1:3 korrels:melk). Zeef
de melk elke 24 uur en blijf dat doen, ook als de korrels nog niet
werken - dit kan wel een week of langer duren. Als het gistingsproces
op gang komt, kun je langzaam weer melk gaan toevoegen tot de gewenste
hoeveelheid kefir bereikt is. Lange rustperiode (tot maximaal
anderhalf jaar).
Spoel de korrels en droog ze voorzichtig tussen keukenpapier of een
schone theedoek. Leg de korrels op een warme plaats (bijvoorbeeld
boven de radiator van de centrale verwarming). De korrels schrompelen
door het drogen. Ze moeten gedroogd worden tot ze hard worden;
afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de korrels kan dit
??n tot drie dagen duren. Droge korrels worden gelig, dat is normaal.
In een goed gesloten flesje, bij voorkeur in de koelkast, kunnen ze
ongeveer anderhalf jaar worden bewaard. Wanneer je de gedroogde
korrels weer opnieuw wilt gebruiken, moet je ze eerst weken. Doe de
droge korrels in een pot met een glas melk en herhaal dit dagelijks
met gezeefde korrels, of het gistingsproces nu op gang is gekomen of
niet. Gedroogde korrels weer ' tot leven wekken' kan vier tot tien
dagen duren. Korrels die tijdens dit proces niet boven komen drijven
zijn niet meer bruikbaar.Doe in een Mixer:
1 Lt Kefir (gewoon of met aardbei, framboos of citroen)
120ml havermout
2 theelepels vloeibare honing
Koel serveren (4 tot 6 porties)
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com
Oudere vragen klik hier....
|
|