Terug naar startpagina

 


Dons
HALLO HEER MARTIJN
HOE KRIJG IK OUDE DONS WEG BIJ MIJN DUIVEN
HOOR HET GRAAG
MVG MARIETJE


Marietje zie onderstaand stukje van Willem Mulder die over oude dons een duidelijk verhaal bracht, met dank aan Willem


Er mag geen oude dons meer zitten. Controleren dus. Meten is weten. Is er nog oude dons? Dan moet je ingrijpen. De kans is groot dat je te rijk voert. Terug dus naar de vezelrijke rust of wintervoeding. Hier is een goed recept: 1 liter water koken, 1 bol knoflook in het kokende water snipperen. Dan 24 uur laten afkoelen en een goed sluitende deksel er op doen. Dagelijks 1 koffiekopje per drinkensbak aan de duiven geven. Het water uit de pan weer aanvullen met 1 kopje water, zodat die weer vol is. Na 1 week alles weggooien. Daarna 1 week vloeibare thee in het drinkwater. Dan weer 1 week knoflookwater. Daarnaast alleen 10 gram per 20 duiven biergist of droge bakkersgist granulaat. Dit 1 x per week met 1 dessertlepel magere yoghurt mengen en als papje over het voer geven. Wachten tot het voer droog is en direct aan de duiven geven. ( 0,5g tot maximaal 1 gram per duif droge gist). De oude dons zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Natuurlijk zijn er meerdere trucjes om de duiven weer in orde te krijgen, maar dit is zeker een goeie.
U voelt dat de duiven niet zacht zijn? Harde pennen, te weinig pluim? Ziekte gehad? Of het zijn de verkeerde duiven? Je moet je nu de juiste vragen gaan stellen en erop reageren. Of is misschien het ruiproces niet goed verlopen? Geef ze dan regelmatig een bad en ook regelmatig vitamine B complex of biergist. Teveel aan vitamine B verdwijnt vanzelf in de mest. Deze wordt dus niet opgeslagen. Gespleten pennen? Dat is dan pech. Daar is niets meer aan te doen. Waarschijnlijk heeft u de verleiding van goedkoop voer niet kunnen weerstaan en dan komen de tekorten voor de dag. Niets meer aan te doen. Over en uit. Aan kweekduiven mag niets, maar dan ook niets mankeren. Het is uw toekomst, dus kweek alleen maar uit duiven die geen minpunten hebben.
Ziet het verenpak na de rui er wel redelijk uit, maar u wilt het nog verbeteren? Voer dan lichte rustmengeling met gedurende 14 dagen geeft u een klein beetje levertraan over het voer. Daarnaast twee keer per week afdrogen met gedroogde bakkersgist (granulaat). En minimaal 1x per week een bad en voldoende mineralen. Een goede probioitica is ook altijd een echte aanrader. U zult zien, dat de duiven binnen enkele weken weer volop poeder op de vleugels krijgen.
Voor de winkerkweek moeten de duiven wel in een topconditie zijn, sterker nog, in topvorm. Als dat niet het geval is, is het verloren moeite. Kwekers die het gehele jaar vastzitten moeten we soms een beetje helpen. We besteden daar meestal te weinig aandacht aan. De stofwisseling moet goed op gang komen. Ik adviseer dan een hele week lang enkele druppels Luchol (van de apotheker)in het water te doen. Of andere producten met een hoog percentage jodium. Houd je wel aan de dosering! Anders kan het mis gaan. De jodium laat de schildklier harder werken en zo wordt ook het metabolisme van de duiven aangezwengeld. Daarna een weekje rust en dan weer 3 dagen per week jodium. Dat helpt zeker om het zaakje weer op de rails te zetten


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina