Terug naar startpagina

 


 

Roofvogels op afstand houden
Deze mail mocht ik ontvangen en plaats deze, die interesse heeft kan er zijn voordeel mee doen

Beste Martijn, 

 Graag wil ik reageren op de vraag om overlast door roofvogels te beperken. 

 

Duiven trainen en roofvogels na de winterstop op afstand houden:

Vooral in het vroege voorjaar worden veel duivenliefhebbers geplaagd door roofvogels die het op hun duiven hebben voorzien. Een goede oplossing was tot nu toe niet voorhanden, haviken en sperwers zijn de grootste schrik van duivenliefhebbers in open-  en bosrijke gebieden. Na de winterstop zijn onze duiven erg kwetsbaar omdat ze stijf, stram en soms veel te dik zijn, ze hebben de grootste moeite om in de lucht te blijven. Voor sommige roofvogels  is dit het ideale moment om zich in de buurt van uw duivenhokken op te houden. De duiven komen bijna dagelijks buiten. Het is een kwestie van afwachten en op het juiste moment een duifje grijpen. De meest voorkomende roofvogels die op onze duiven jagen zijn de havik en de sperwer, slechtvalken zijn veel zeldzamer en de buizerd is meestal te traag om een gezonde duif te grijpen.

Het grote probleem met deze rovers is dat de tot nu toe gebruikte middelen ze verdrijven bijna altijd statisch en permanent aanwezig zijn. Roofvogels zijn heel slim en al snel hebben ze geen schrik meer van de glitter bol, plastic oehoes, geel/zwarte ogen, zwaailichten, irritante duivenfluitjes, enz.

 

Wat heb je nodig om roofvogels op afstand te houden?

Eigenlijk is het heel simpel, neem een ballon, vul hem met onbrandbaar heliumgas, bevestig de ballon via een lijn aan een hengel en laat hem op. 

 

Roofvogels verjagen?

Door de stijgkracht van het heliumgas, de wind en de vlieglijn is de ballon altijd in beweging. Omdat de ballon hoog in de lucht staat heeft ze een grote attentiewaarde voor alle vogels. Aan de combinatie van bewegen, schitteren en opvallende kleuren hebben roofvogels echt een gruwelijke hekel en kiezen het  hazenpad. Dit is werkelijk een duurzame en diervriendelijke oplossing, u kunt weer genieten van uw duiven zonder angstvallig de omgeving in de gaten te houden. Dankzij deze “vinding” zullen vrijwel geen duiven bij/om het hok nog verrast worden door de sperwer of havik, ze is immers al lang gevlucht!

Meestal worden duiven bij verrassing van het hok geslagen, zolang uw duiven vliegen is de pakkans veel kleiner. Voor hokken met extreem veel overlast adviseren wij om een telescoopmast van 10 meter te gebruiken met daaraan 2 ballonnen en goud- of zilverkleurige extensies. Verder is het aan te raden dichte bosschages en hoge bomen in de buurt van het hok te verwijderen, dit kan een verrassingsaanval voorkomen. Natuurlijk is het geen wondermiddel, niemand kan uw duiven 100 meter van het hok beschermen, het is een diervriendelijke manier om de roofvogel overlast tot een minimaal niveau te beperken.

Hoe gaan we te werk?

Oude duiven:

·         Laat uw duiven bij voorkeur los op onregelmatige tijden, roofvogels zijn het meest actief in de ochtenduren en tegen de avond, hou hier rekening mee.

·         +/- 10 minuten voordat u uw duiven uitlaat laat u TFPT op aan de hengel. Als u de aanvliegroute van de roofvogel kent, bijvoorbeeld vanaf de bosrand,  laat dan de ballon op tussen het hok en de aanvliegroute, dit om een eventuele aanval de pas af te snijden.

·         Voordat u de duiven loslaat TFPT strijken, dit om te voorkomen dat uw duiven schrikken.

·         Zodra de duiven vliegen doet u de klep dicht en laat u de ballon weer op, dit om uw duiven te laten trainen, om de roofvogel op afstand te houden en om te voorkomen dat uw duiven op het dak of in de tuin gaan lopen slenteren. Laat de duiven nooit buiten baden, dit is vragen om problemen.

·         Zodra u merkt dat de duiven het zat zijn haalt u de ballon naar beneden en roept de duiven onmiddellijk binnen.  

·         Om gewenning van de roofvogel te voorkomen adviseren wij u om de ballon alleen op te laten voor- en tijdens de training of als de rover zich steeds in uw buurt laat zien. Ook raden wij u aan om regelmatig de ballon te wisselen voor één met een andere kleur of zilver- of goudkleurige extensies aan de vlieglijn.

·         Doe vooral in het begin rustig aan en overdrijf niet, uw duiven hebben immers de gehele winter binnen gezeten en zijn nog niet gewend om lang en hard te trainen. Dit voorkomt problemen met scheef vliegen of andere blessures.

·         Laat doffers en duivinnen niet tegelijk uit, de duiven hebben dan meer oog voor elkaar dan voor de omgeving, hierdoor zijn ze een gemakkelijke prooi.

 

Ervaringen:

In 2011 zijn +/- 150 liefhebbers gestart met deze trainingsmethode. Theo Streefkerk uit Ameide en Huub Mulders uit Wijnandsrade willen we bedanken voor hun bijdragen voor wat betreft het beperken van roofvogel overlast. 

Meer informatie kunt u vinden op de site www.theflyingpigeontrainer.nl  

Met vriendelijke groet, Henk


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina