|
Fles v Gust
Hallo Marijn even een vraag over de fles van gust wat zit er in ps heb
een tip voor een goede bevruchten voor de kweekers groet Johan
Johan we wachten de tip af, verder in de fles van Gust zitten allerlei
ingrediënten,
die vaak door makers nog wat worden aangevuld
De fles van Gust
In "duifke lacht" van juni 2004 lazen wij over de kruidenthee van de
bekende duivenliefhebber Gust Steemans uit Herselt (België). Deze
geeft de hier omschreven kruidenthee al sedert 1998 tot volle
tevredenheid. Volgens de reportage in genoemd blad is hij er zeker
van, dat de thee de gezondheid van de duiven bevordert en dat ziekten
als trichomoniase, coccidiose en/of wormen worden voorkomen. Sedert
1998 hebben zijn duiven naar zijn zeggen nooit meer last van genoemde
ziekten gehad en ook anderen, die de fles gebruiken, hebben dezelfde
ervaring. De bekende dierenarts uit Vogelwaarde, die ik over deze thee
advies vroeg, schreef ons, dat er met deze elixer niets mis is en dat
deze veel in België wordt gebruikt. Hij vergeleek de fles van Gust met
de Prange Suppe.
Dit lezende hebben wij direct de thee nagemaakt en sedert augustus
2004 geven wij de fles van Gust tot volle tevredenheid. Sedertdien
zijn wij enkele malen naar de dierenarts geweest en deze constateerde,
dat onze duiven geen tricho, cocc. en/of wormen hadden zonder tegen
deze ziekten te hebben gekuurd. Wij kennen ook anderen, die de fles
zijn gaan gebruiken en er nog goed bij vliegen ook.
Voor belangstellende sportvrienden geven wij de samenstelling, zoals
wij de thee voor de eerste keer hebben gemaakt: zes bollen knoflook,
zes flinke uien, 200 gram aluinpoeder, 1 kg kandysuiker, 40 gram
dennenthee en twee soeplepels jodiumtinctuur of lugol.
Je gaat als volgt te werk. Drie liter water met daarin de knoflook en
de uien aan de kook brengen. Als het water kookt ook de dennenthee en
eventuele andere kruiden erin doen. Daarna alles plm. 20 minuten laten
"pruttelen". Hierna gaat het brouwsel door een fijne zeef met een doek
erin om het vocht eruit te persen. Het overblijvende vocht opnieuw aan
de kook brengen en de aluinpoeder toevoegen. Nadat dit is opgelost de
thee laten afkoelen. Wanneer de thee is afgekoeld, wordt de
jodiumtinctuur of lugol toegevoegd. De thee wordt vervolgens in
flessen gedaan en in de koelkast bewaard.
Sedertdien heeft Gust Steemans zijn thee nog verder vervolmaakt door
nog enkele kruiden toe te voegen t.w. een halve soeplepel koreander,
een halve soeplepel jeneverbessen en telkens drie soeplepels
rabarberwortel, wilde tijm en zoethout. Dit alles wordt eveneens al in
het begin (na het koken) in het water gedaan.
Toen wij de thee voor de tweede maal maakten, hebben wij er uit eigen
beweging ook enige kruiden aan toegevoegd, t.w. tijm, salie, zoethout,
wilde marjolein (oregano) van elk 25 gram en een flinke rode biet. Wij
geven deze thee het gehele jaar door twee dagen per week en wel een
soeplepel (plm. 15 ml) per kg voeder of per 1 liter water.
Ons bevalt de thee uitermate goed. De duiven zien er steeds perfect
uit en ook de mest is prima. Voor degenen, die ook aan het koken
willen slaan, wat let. Het kost weinig, alleen een beetje moeite. In
ieder geval is het goedkoper, dan al die dure flessen, die je in de
handel kunt kopen en die van alles beloven. Succes ermee.
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com
Oudere vragen klik hier....
|
|