Terug naar startpagina

 

Poeder
Hoi Martijn

Van het weekend een jonge duif op gevangen wat me op viel dat er totaal geen poeder op de pennen zat hoe kom dat?
Grt Remon

Remon waarschijnlijk is die duif niet 100% in orde en mogelijk vorig weekend door de regen gevlogen en eraf gespoeld, hoeveel waarde we aan poeder moeten hechten weet ik niet, als ik mijn duiven een bad geef veel poeder op het water bij de duiven van mijn vrouw niet, en verschil in presteren was er niet.

 

Upd poeder

hoe meer poeder op de veren hoe beter de conditie. een duif zonder conditie heeft geen tot weinig poeder. op een hok met veel verluchting krijgen de duiven extra meer poeder. De poeder op het verenkleed zorgt ervoor dat de duiven niet nat worden. het water valt er zo vanaf. Als de duiven op een vlucht in de regen komen zullen de duiven met weinig poeder snel ergens gaan landen omdat ze te zwaar gaan worden omdat ze nat worden. de duiven met veel poeder kunnen rustig doorvliegen omdat het water er zo vanaf valt en dus niet nat worden. Op een vlucht zonder regen zal het geen verschil uitmaken qua prestaties. Maar komen ze terecht in regen dan zullen de duiven met weinig poeder moeite hebben om in de lucht te blijven omdat ze zwaar worden door de regen.

 

Hieronder nog een uitgebreide uitleg over veren en zaken eromheen, staat op site DE  Brem dierenkliniek

Pluimen en veren

Pluimen en veren, een onderschat onderwerp in de duivensport. We zijn steeds gefixeerd door de ogen, de keel, de rug, de stuit, de spieren,… maar over vederkwaliteit worden weinig woorden vuilgemaakt. En toch, doe je ogen dicht, pak tien toppers vast en vergelijk ze met tien doorsnee duiven. Het verschil in vederkwaliteit zal opmerkelijk zijn. Dit gevoel moet ook aangeleerd worden.

Een duif moet vliegen en liefst hard vliegen. En de hulpmiddelen daarbij zijn het oriëntatievermogen, het skelet, de spieren, de luchtzakken, de bloedvaten en, zeer belangrijk, ook de pluimen. Zij moeten daarbij verschillende tegenwerkende krachten overwinnen zoals de zwaartekracht en de luchtweerstand (onder andere tegenwind). En daarbij is de kwaliteit van de veders ook van groot belang.

Het doel van een duif in een wedstrijd is om zo snel mogelijk en zo lang mogelijk hard te vliegen met zo weinig mogelijk energieverbruik. En als je weet dat de vleugelbelasting viermaal toeneemt als de spierkracht tweemaal toeneemt, en nog meer als ook de luchtweerstand toeneemt, dan moet de kwaliteit van de pluimen outstanding zijn. De duif zal met dezelfde spierkracht minder energieverbruik en meer rendement hebben als de pluimen zachter, gezond en stevig zijn. Ze zullen beter in hun vorm blijven. Dit maakt dikwijls het verschil tussen winst en verlies.

Wat is het doel van een pluim in het algemeen? Naast isolatie tegen vocht (waterafstoting) en koude hebben ze ook een aerodynamische functie: vlot de lucht doorklieven. Bij andere vogels hebben ze ook nog andere functies zoals camouflage, watertransport, tastorgaan en nog vele andere… In detail zijn er slagpennen, armpennen, dekveren en duimveren. De slagpennen laten vooral lucht door en kunnen goed lucht duwen. Ze moeten dus heel sterk zijn. Ze dienen om te helpen bij de stuwkracht vooruit. Ze zijn opgebouwd uit een holle schacht en een vlag met baarden in een hoek van 45 graden. Dwars heeft elke baard nog twee baarden in een hoek van 45 graden met vele zijdelingse eiwithaakjes. Dus alle baarden ritsen letterlijk met vele haakjes in elkaar. Daarom kan waterstoom die eiwitten terug in hun plooi brengen. Een slagpen die breekt, heeft dus geen goede kwaliteit. Ze moet veerkrachtig zijn, buigzaam, onbreekbaar. De armpennen moeten van dezelfde kwaliteit zijn. Zij zorgen vooral voor de lift naar omhoog. Hetzelfde geldt voor de staartpennen: sterk en stevig om te sturen, de balans te bewaren en te remmen. De dekveren en donsveren zijn minder stevig. Ze hebben minder eiwithaakjes. Hun baarden breken continu af en vormen zo het poeder (witte substantie die op onze jas blijft hangen of op het water na een bad). Dit poeder dient vooral voor de isolatie, de waterafstoting en het zachte

aanvoelen (aerodynamisch belangrijk). De dekveren liggen ook in een aerodynamische vorm zoals dakpannen om vlot de luchtweerstand te overwinnen. Bij een duif in vorm liggen alle pluimen “gestreken” = aerodynamisch.

Pluimen worden eenmaal per jaar in het ruiproces vervangen. Omdat het zuiver eiwit is en omdat het ruiproces zich op korte tijd voltrekt, vraagt dit proces veel energie en veel stress. Een goede uitgebalanceerde en voldoende voeding is dus erg belangrijk voor de pluimverzorging. De voeding moet goed, voldoende, eiwitrijk en aminozuurrijk zijn, vooral in de ruiperiode. Grit is daarbij duidelijk cruciaal: als molenstenen malen de steentjes het voer in de spiermaag en zorgen zo voor een continue aanvoer van aminozuren en eiwitten: de baardjes van de donsveren kunnen dus continu afbreken en zorgen zo voor de zachtheid. Op die manier maakt grit een duif zacht.

Een jaar is lang. De pluimen zijn ook onderhevig aan veel sleet. En goede duiven kunnen en moeten het hele jaar door veel vliegen en lange afstanden afleggen. Naast de erfelijk bedongen vederkwaliteit moeten de pluimen dus ook goed beschermd worden tegen sleet en vocht,… Behalve het vederpoeder dient daarvoor ook de stuitklier ter hoogte van de staartwortel. Met de bek smeren de duiven een wasachtige substantie uit de stuitklier over de pennen. Dit smeersel moet de pluimen ook waterafstotend, stevig en slijtvast houden. En ook dit smeersel is kwalitatief erfelijk. Met de bek smeren de duiven zich niet alleen in, maar ritsen ze ook de losgekomen haakjes terug vast. Het nut van een bad voor de vederkwaliteit is eigenlijk omstreden.

Parasieten

De lange luis en de stuitluis zijn niet direct ziekteverwekkend. Ze zijn wel een indicatie voor de hygiënische toestand waar de duiven zich in bevinden. Deze luizen voeden zich onder andere met vederpoeder, dus onderdrukken ze de zachtheid. De vedermijten zijn nog meer verantwoordelijk voor het verminderen van vederpoeder en dus ook van de kwaliteit en de zachtheid van de pluimen.

Vederafwijkingen zullen de parasieten niet veroorzaken. Dat gebeurt meer door een foute rui zoals bij bloedpennen, strepen door ontbering (ziekte, zware inspanning, gebrek aan voeder, fout voeder), gestoorde groei door bijvoorbeeld cortisonen, paramyxovirus en gebrek aan aminozuren en eiwitten.

Alle details moeten in orde zijn in de duivensport. Goede duiven hebben bijna altijd een glad gestreken pluimenkleed en zijn zacht in de hand. Uit een zachte duif kan je een harde kweken. Uit een harde duif kan je geen zachte kweken. En heb aandacht voor de steentjes !

Dr. Constant Gijsbrechts

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina