Terug naar startpagina

  Late jongen


Goedemiddag, Ik heb een vraag aangaande late jongen. Heeft u ervaring, of wat is uw mening over late jongen die in september worden geboren en op de Vitessevluchten in april gespeeld gaan worden? Situatie is dat ik mijn seizoen eigenlijk na het oude duivenprogramma wil eindigen en dan de kweek wil starten. Je kweekt dan uit de beste vliegers van dat jaar. Jonge duiven uitwennen en opleren in de herfst en wintermaanden en vanaf de Vitesse met de oude duiven meegeven. Eventueel worden ze dan gekoppeld in april om vervolgens na een aantal dagen broeden op weduwschap te gaan. Hierdoor kan je met alle andere zaken in het leven en met je gezin ook gewoon in augustus op vakantie en ben je niet meer gebonden aan het jonge duiven programma (die wellicht nog later begint als de NPO de plannen doorzet) Dit wordt wel toegepast door sommige overnacht spelers, maar ik ben benieuwd of dit ook werkt met programmaduiven en hoe de ervaringen daarmee zijn. Alvast bedankt voor de reactie. Met vriendelijke groet, Vincent


Vincent mijn ervaring is dat September jongen, die een jaar later op vitesse moeten vliegen er zeer veel verloren gaan, uitzonderingen zijn er dus nestpenners die goed presteen, maar gemiddeld valt het tegen, u kunt wat helpen door ze veel vrijheid te geven, veel op te leren, dan bij goed weer opleren met de vitesse, eventueel wat extra africhtingsvluchten geven, alvorens ze verder te spelen, indien mogelijk deze duiven op een apart hokje houden( bij niet te vertrouwen weer thuishouden),en het eerste jaar niet zien als prestatiejaar maar als leerjaar, als 2 jarige zijn ze volwaardig en kunt u er nog meerdere jaren van genieten

Upd late jongen

Beste Martijn,

Misschien nog een kleine aanvulling op de late jongen.
Als er afgericht wordt zou ik met de eerste africhtingen en vitesse vluchten de duiven voor de vluchten de duiven niet tonen ook al zitten ze op weduwschap.
Hierdoor gaan ze rustiger de mand in en vliegen ze zich zeker bij wind mee niet over de kop. of als een raket je hok voorbij.
Het gaat immers niet over prijs vliegen maar puur om leren.
Met vriendelijke groet Erwin.

Erwin dank, zelf zou ik ze misschien gewoon op het schabbetje spelen, om geen extra druk te leggen in het leerproces

Upd late jongen

ik vind het onzin dat late in het algemeen niet kunnen presteren. als je ze gewoon blijft africhten kunnen ze gewoon jaar erop mee de mand in voor goede prijzen. elke vlucht is een leer proces ook voor de ervaren duiven. zijn genoeg late jongen die kopprijzen hebben gevlogen en toppers zijn geworden. een vroege jong wat dom is zal nooit presteren hoevaak hij ook de mand ingaat. kwaliteit is belangrijker dan wanneer ze geboren zijn. een late jong met kwaliteit zal zeker een topper worden. hans eijerkamp promoot vaker met late jongen wat uitgeroeid zijn tot top duiven. ook in het eerste jaar van hun vliegseizoen dat ze echt kopprijzen maken. mijn motto is.. gewoon africhten in de winter tot vliegseizoen, en laat de prestaties oordelen, en niet de mond van de mensen. (1 nadeel met in de winter africhten is de roofvogel!!) succes!


Beste neem van mij aan dat jongen geboren in september, en die niet meer met de natour meekunnen, het volgende jaar het heel erg moeilijk hebben .Een enkeling wordt een topper , maar heel erg weinig en de verliezen zijn heel erg groot.
 






 

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina