Terug naar startpagina

 
Hennep

Goedendag Martijn

ik heb gehoord dat je veel hennep voert de duiven goed trainen bij ,klopt dit .
Mvg Jan

Beste Jan, hennep is vetrijk geeft dus energie, dus klopt
Voor en nadelen hennepzaad/olie
Zoeken naar: Home » Voeding & Voedingsstoffen » Hennepzaad + hennepolie: voor- & nadelen op een rijtje 

Hennepzaad + hennepolie: voor- & nadelen op een rijtje

Hennepolie oftewel hennepzaadolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van bepaalde hennepplanten. Hennepzaad staat te boek als ‘superfood’ vanwege de hoge concentratie aminozuren en de optimale verhouding qua essentiële vetzuren. Hierbij alles wat je moet weten over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van hennepzaad(olie)…

Hennepzaad: de voordelen Hennep is een sterk, efficiënt en veelzijdig landbouwproduct dat relatief gemakkelijk op biologische wijze kan worden verbouwd. Omdat een hennepplant binnen 2 à 3 maanden oogstrijp is, kunnen jaarlijks 5 tot 6 oogsten worden behaald. Zo worden hennepplanten op grote schaal verbouwd voor industriële doeleinden, onder meer voor de ijzersterke hennepvezels, waarvan o.a. henneptouw en textiel wordt gemaakt. Ook kan uit hennepvezels karton en hennepplastic worden vervaardigd. Bovendien is er niet of nauwelijks boskap nodig voor hennep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja.

Daarnaast is hennepzaad erg gewild, onder meer voor vogelvoer (onder de noemer “kempzaad”) en gekiemde hennep als visaas. Hennepzaad is overigens niet alleen ergvoedzaam voor vogels en vissen, maar zeker ook voor mensen. Voornamelijk vanwege de goede verhouding (3:1) aan omegavetzuren en essentiële eiwitbouwstenen/aminozuren. En daarnaast vanwege de vele vitamines, macromineralen, spoorelementen en (co)enzymen…

Voedingsstoffen in hennepzaad

Zoals eerder al vermeld levert hennepzaad een enorme verscheidenheid aan belangrijke voedingsstoffen. Hierbij een opsomming van de meest noemenswaardige nutriënten in hennepzaden:

· Mineralen & spoorelementen: o.a. de elementen ijzer, magnesium, calcium, kalium, zink, koper, fosfor en jodium

· Vitamine E, vit. C en vit. B (B1, B2, B3 & B6) · Allerhande eiwitbouwstenen, waaronder alanine, arginine, asparaginezuur, histidine, isoleucine, leucine, methionine, fenylalanine en proline · De twee “moeder-omegavetzuren”, namelijk linolzuur en alfalinoleenzuur

· Exogene (voedings)eiwitten die nagenoeg gelijk zijn aan het in bloedplasma aanwezige alfa-, bèta- en gammaglobuline: (anti)stofjes die o.a. het immuunsysteem ondersteunen en beschadigde weefsels herstellen. Hennepzaad levert veel mineralen en nauwelijks zware metalen. En de B-vitamines in hennepzaad dragen onder meer bij aan een optimale energiehuishouding. Tot slot levert hennepzaad(olie) bioactieve enzymen en krachtige antioxidanten.

Tip: De hoge voedingswaarde en voedingsstofdichtheid maken hennepzaad tot een ideale aanvulling voor vegetariërs en veganisten!

Essentiële eiwitten in hennepzaad

In de natuur zijn tot nog toe ruim 80 verschillende aminozuren oftewel eiwitbouwstenen aangetroffen. In menselijke lichaamseiwitten worden in principe 20 aminozuren aangetroffen die ook wel bekend staan als de proteïnogene oftewel “standaard” aminozuren. Uit deze 20 eiwitbouwstenen is het menselijk lichaam opgebouwd; sommigen gaan ervan uit dat het er 21, 22 of zelfs 23 zijn.

Van de 20 fundamentele eiwitten zijn er 8 essentieel en 2 semi-essentieel. Essentiële aminozuren heb je per se nodig om gezond te blijven en ze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Daarom moeten ze uit voeding worden verkregen. In hennepzaden komen álle 20 essentiële/fysiologische eiwitbouwstenen voor! 

Ongeveer 65% van het hennepzaadeiwit is globuline-edestine. Dit eiwit bevat albumine en is nagenoeg gelijk aan de variant die voorkomt in humaan bloedplasma. Daarom is hennepzaadeiwit gemakkelijk verteerbaar, opneembaar en inzetbaar binnen het menselijk lichaam! Onder andere om serumalbumine en -globulinen te maken.

Het proteïnegehalte van hennepzaden is met een minimumwaarde van 22,8% enorm! Hennepzaad is misschien wel de allerbeste plantaardige eiwitbron die er bestaat; overall genomen zelfs beter dan soja.

Gezonde vetten in hennepzaad

Het vetgehalte van verschillende soorten hennepzaden schommelt tussen de 29 en 35%. Slechts 9 procent van de vetten in hennepzaden behoort tot de verzadigde vetzuren. Bovendien levert hennepolie de 2 essentiële moedervetzuren, namelijk linolzuur (56%) en alfalinoleenzuur (19%).

Ook het zeldzame GLA ofwel gammalinoleenzuur (omega 6-familielid) is aanwezig in hennepzaad. GLA komt van nature voor in moedermelk en heeft een ontstekingsremmende en hormoon-regulerende werking. Dit farmacologisch interessante vetzuur varieert onder de diverse soorten hennepzaden tussen de 1,2 en 3,9%. (bron)

Het vetzuurpatroon van hennepzaad is fantastisch. De omegavetten komen namelijk in een ideale verhouding voor, namelijk drie delen omega-3 t.o.v. één deel omga-6.

De nadelen van hennepolie & hennepzaden

Er zijn aanwijzingen dat hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes remt, dus wellicht is hennepzaad en hennepolie af te raden voor mensen met bloedstollingsproblemen. Bovendien oxideert (onbewerkte) hennepzaadolie erg snel, waardoor de houdbaarheid ervan kort is en het snel ranzig wordt. Let dus altijd goed op de houdbaarheidsdatum van hennepolie! (bron)

Vanwege de oxidatiegevoeligheid is hennepzaadolie ook niet geschikt voor verhitting; dus niet bruikbaar als bak & braad of frituurolie.

Hennepzaad t.o.v. wiet, hasj & THC

Reguliere hennepzaden en hennepzaadolie worden onterecht geassocieerd met softdrugs. De hoeveelheid THC oftewel tetrahydrocannabinol –de psychoactieve stof die hasj en wiet bewustzijnsveranderend maakt– is namelijk verwaarloosbaar. En het is dan ook niet mogelijk om ‘high’ of ‘stoned’ te worden door toedoen van reguliere hennepzaad(olie).Al met al is de relatie van eetbaar hennepzaad tot softdrugs of medicinale cannabis nihil.

De hennepsoort die bekendstaat om zijn psychoactieve eigenschappen is de ‘marihuana’ c.q. ‘marijuana’. De hennepzaden van de sterk THC-houdende marihuanaplant kunnen logischerwijs wél psychoactief uitwerken, maar marihuana mag in Nederland überhaupt niet vrij worden verhandeld, laat staan voor humane consumptie. Het is dus ook NIET zo dat je met een potje biologisch, niet-gesteriliseerd hennepzaad uit de natuurwinkel zomaar een illegale wietkwekerij kunt beginnen. 😛









 



 

 


vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com

Oudere vragen klik hier....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Terug naar startpagina