|
Korrelvoer ( geperst/ geextrudeerd)
Beste Martijn,
Bevatten de ic korrel dezelfde voedingswaarde als p40 korrel?
Indien nee wat is dan het verschil?
Hoe wordt de ic korrel gemaakt?
Kunnen er schimmels ontstaan bij het voeren van korrels aan duiven?
Met vriendelijke groeten,
johan
Neen de plus ic korrels zijn gericht op seizoen, dus of eiwitkorrel,
of energie korrel of gezondheidskorrel ( groente-biergist-wortel) dus
er zijn 5 plus ic korrels , de voedingswaarde is vele malen hoger en
specifieker, de p40 is een geperste korrel een ic korrel is gebakken
en geëxpandeerd. Door de verhitting zal bij een plus ic korrel minder
snel schimmel voorkomen dan bij een geperste korrel, en ook de
toegevoegde vitamine A zal schimmelvorming nagenoeg uitsluiten, bij
vochtig bewaren kunnen uiteraard bij zowel de geextrudeerde als de
geperste korrel schimmel kunnen ontstaan, maar dit is niet anders dan
bij zaden en granen.
Plus ic korrel maken:
• Een plus ic korrel is een korrel gemaakt van brij met bijvoegingen,
verhit onder druk, en later geëxpandeerd in lucht,
• Er zijn meerdere soorten plus ic + korrels (5)naargelang het seizoen
en behoeften, alle referenties hebben hun eigen claims
HOE MAKEN WE EEN PLUS IC + KORREL
1) vermalen van gewenste grondstoffen 2) toevoegen vocht 3)
gewenste toevoegingen doen 4) invoeren in extruder 5) door extruder
voeren, verwarmen en druk opvoeren 6)vrijlaten uit extruder , snijden
in gewenste vorm en grootte, hierna expanderen in de lucht
Wat zijn de algemene eigenschappen van geextrudeerde korrels ?
1) voedingsstoffen zijn ontsloten, structuur van de cellen is
verandert ( koken en bakken principe)( vergelijk het met aardappelen
rauw en aardappelen gekookt eten) 2) de korrel is gemakkelijk
verteerbaar 3) de korrels kunnen verrijkt zijn/worden met belangrijke
nutriënten
4) de korrel kan aan behoefte van seizoen worden aangepast
vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com
Oudere vragen klik hier....
|
|