NPO Nieuwsbrief, uitgave 9 april 2021 | week 14

Voorwoord 

Wij gaan weer beginnen .... of noch net niet?

Toen ik aan het begin van de week dit voorwoord schreef stonden de laatste vier woorden er nog niet. Inmiddels is iedereen op de hoogte dat alle wedvluchten voor de weekend door de NPO zijn afgelast. Het is niet de seizoensstart die je hoopt, maar het is even niet anders. Het weer kunnen wij niet beďnvloeden en dat is maar goed ook. Gezien het advies van het IWB was het tijdig afgelasten eigenlijk de enige en beste optie. Dat geldt voor de voorbereiding van de duiven maar eveneens voor het tijdig afzeggen van het vervoer van onze duiven.

Onze prachtige sport 
In oktober lijkt alles nog mijlen ver weg, maar in november wordt er door velen al weer uitgebreid nagedacht over de vraag 'Welke koppels ga ik dit jaar samenstellen?'. De kweek start en daarna is het elk jaar in no time weer zover dat het vliegseizoen aanvangt. Iedereen werkt er op zijn eigen manier naartoe. Dat heeft ook alles te maken met doelstellingen die iemand heeft voor het seizoen. Binnen onze duivensport is er gigantisch veel variatie. Dit gaat van de krabber die met enkele duifjes graag wat afleiding heeft en plezier beleeft aan het verzorgen en het terug zien komen van de duiven. Helemaal niets mis mee. Genieten van de duiven zonder ook maar enige drang te hebben bij de besten te willen behoren. Ontspanning en afleiding en dat om en rond het huis. Hoe mooi kan het zijn, onze sport/hobby heeft het allemaal in zich! Vervolgens zijn er allerlei gradaties van inzet en beleving tot en met de professionele hokken. De laatstgenoemden zijn voor de buitenstaanders en pers vaak wel de blikvangers. Ook dat is een gegeven.

Vliegseizoen 2021: wat is er dit jaar anders?
Het is goed om bij de aanvang van het nieuwe vliegseizoen stil te staan bij de vraag 'Wat is er dit jaar anders dan de voorgaande jaren?'. Ik denk dat er velen zijn die zeggen 'Ik zou het niet weten'. Wij beginnen weer net zo vroeg als in het verleden. Vorig jaar was daar met de coronapandemie een uitzondering op. Voor sommigen een zekere tegenvaller. Uiteraard vooral door de onzekerheid, misschien wel een jaar zonder duivensport was de vraag in april 2020. Gelukkig is het niet zover gekomen. Voor anderen was het welkom dat er een latere start van het vliegseizoen was. Als het niet de temperatuur is dan is het wel het gevoel minder last te hebben van roofvogels. Dat laatste is ook weer voor een groot deel afhankelijk van de plaatselijke situatie.

Terugblik op poll 
Opmerkelijk voor mij was de vraag die ik vorige week vrijdag kreeg van onze partner die wekelijks zorgt voor het verschijnen van deze nieuwsbrief Op (de) Hoogte. Ben kreeg ik te horen, ik weet niet of de poll van deze week wel zo zinvol is want iedereen zal toch wel blij zijn dat het vliegseizoen gaat starten? Even dacht ik nog, met het mooie weer van de laatste dagen, kan dat best zo zijn. Als ik zag hoeveel duiven er alweer in het luchtruim waren, onderweg naar huis. Het finale resultaat van de poll “Het is fijn dat het vliegseizoen nu van start gaat” is, zoals in deze editie te lezen is. De helft van de reacties (51,9%) geeft aan het met de poll eens te zijn. De andere helft is neutraal of het niet eens. Dat wil zeggen dat er nogal verschillend wordt gedacht over het starten begin april. Om dan nog maar te zwijgen over de sneeuw, hagelbuien en zeer lage temperaturen van dit moment. Al schijnen onze duiven daar minder last van te hebben dan wij denken. Ach, wie het weet mag het zeggen. Een ding is zeker: wij zullen er voor de samenstelling van het programma 2022 nog eens uitgebreid bij stilstaan. Ingrediënten voor deze gesprekken zijn onder andere:

 • Ingang zomertijd rond eind maart. Hierdoor weinig mogelijkheden om de duiven te trainen voor de werkenden onder ons.
 • Er wordt de komende tijd in volle breedte aandacht geschonken en onderzoek verricht naar roofvogelproblematiek.
 • Weersomstandigheden eind maart en april.


Eerlijk spel 
Er zijn wel twee zaken die dit jaar zeker anders zijn dan in de achter ons liggende jaren. Als eerste de presentatie van verschillende uitslagen. Als bestuur, dat vorig jaar juni is gekozen, hadden wij brainstormsessie over “eerlijk spel” zeer hoog op onze agenda staan. Helaas is het door de coronapandemie niet mogelijk geweest om brainstormsessies te organiseren. Niets doen was geen optie. Daarom is het onderstaande tot stand gekomen. Zonder enige verplichting meer inzicht krijgen in wat het wil zeggen, als wij uitslagen en standen anders gaan opzetten en publiceren. Niet slechts de traditionele uitslag zoals we die nu kennen maar een uitslag van alle vluchten die op alle spel niveaus bestaan uit:

 • Beste hokprestatie 1:10
 • Beste hokprestatie gemiddeld aantal punten (huidig NPO kampioenschap en Grootmeester formule)
 • Beste hokprestatie aangewezen
 • Traditionele uitslag snelste duif


Er worden elke week tussenstanden gepubliceerd voor alle onderdelen zodat de liefhebbers ervaren hoe een en ander in de praktijk uitpakt. Een grote landelijke praktijktest zou je dit ook kunnen noemen. Het NPO Bestuur investeert hierin omdat het belangrijk is om daarna onderbouwde keuzes te maken die te maken hebben met eerlijk spel. Fijn dat wij dit kunnen bieden aan de alle afdelingen en leden en dat Compuclub dit voor ons kan realiseren.

Grand Prix vluchten
De tweede opmerkelijke verandering is het organiseren van 8 Grand Prix vluchten. Het aantal aansprekende vluchten is de laatste jaren afgenomen. Elke sport kent zijn klassiekers, de weekenden waarnaar wordt uitgekeken. Met brede belangstelling van iedereen die in de duivensport actief is ongeacht wat zijn of haar eigen specialisatie is. Ik weet het, elke vergelijking gaat volledig mank, maar elke wielrenner weet van het bestaan van de Ronde van Vlaanderen. Zo zullen wij ook weer moeten investeren in aansprekende wedvluchten. Geen gemakkelijke opgave, maar wij moeten het zelf doen. Verderop in deze editie staat uitgebreide informatie over deze 8 Grand Prix vluchten. Twee voor elke discipline, dus Midfond, Dagfond, Marathon en Jonge duiven elk twee vluchten waarop wij de krachten met elkaar kunnen meten.

Ik wens iedereen, ook namens mijn mede-bestuursleden, een fijn en succesvol vliegseizoen, maar bovenal een goede gezondheid en geniet van de sport.


Ben Geerink, 
Voorzitter 

 

WEDSTRIJDEN
Vluchten 10 en 11 april afgelast 


De weersvoorspelling voor komend weekend zijn ronduit slecht. Het IWB adviseert - na overleg met de Meteodienst  - voor dit weekend alle vluchten af te gelasten.

Het NPO Bestuur neemt dat advies over. Dat betekent dat voor het weekend van 10 en 11 april alle vluchten zijn afgelast! Wat dit betekent voor het programma van 17 en 18 april is aan de afdelingen om te besluiten.


Klik hier voor het verwachte weer.

 

WEDSTRIJDEN
Telling Nationale Vitesse Kampioenschap 

Door het wegvallen van de 1e Vitesse vlucht zullen alle overige 5 wedvluchten tellen voor het Nationale Vitesse Kampioenschap. Dus alle 5 van de 5 tellen ze mee.

 


Op de poll van week 13 hebben 1.313 liefhebbers gereageerd. Wellicht al een voorteken op het slechte weer dat voor komend weekend verwacht wordt. Ontzettend jammer dat de start van het vliegseizoen nog even op zich laat wachten. Hoewel... als we de reacties van de liefhebbers op de poll van afgelopen week bekijken, dan blijkt dat niet iedereen blij is dat het vliegseizoen nu van start gaat. 

Het resultaat van de poll is als volgt:
 

Het is fijn dat het vliegseizoen nu van start gaat.
Conclusie
Een kleine meerderheid van de respondenten (51,9%) vindt het fijn dat het seizoen van start zou gaan. Ruim een derde (35,8%) denkt daar echter heel anders over.. 

 

 

De stelling van deze week luidt:

Het is goed dat het bestuur het advies van het IWB heeft overgenomen en alle wedvluchten van 10 en 11 april heeft afgelast.


Hoe werkt het? 

 • klik op de groene button onder dit artikel of op de QR-code
 • beantwoord de vraag door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 

Geef uw mening
 

COVID-19 WERKGROEP
Protocol inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens coronacrisis


De COVID-19 werkgroep heeft zich de afgelopen tijd weer volop ingezet om het protocol voor inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens de coronacrisis op te stellen. Het protocol kunt u raadplegen via onderstaande button. 

Ontwikkelingen COVID-19 en de duivensport 
Bent u op zoek naar de laatste ontwikkelingen en informatie omtrent COVID-19 en de duivensport? Of naar antwoorden op veelgestelde vragen (bijvoorbeeld 'Wat als er een boa komt?')? Ga dan voor meer informatie naar www.duivensportbond.nl/corona 

 

Klik hier voor het protocol
 


NPO BESTUUR

Nationale concoursen 2021


Het NPO Bestuur heeft zich als doel gesteld om de Nationale vluchten weer de nationale en internationale allure te geven die zij verdienen. Wij starten daar dit jaar mee. Hieronder zijn de 8 vluchten (2 per discipline) vermeld die daaronder vallen. Binnenkort worden er posters gemaakt voor de verenigingen en er worden social media pagina’s (Facebook/Instagram) aangemaakt. Voorafgaand aan de Grand Prix worden er instructies en informatie gedeeld in het Spoor, Op de Hoogte en op social media. De winnaars krijgen uiteraard de nodige aandacht. Ook in de niet-duivenwereld. Er worden mooie ere- en herinneringsprijzen uitgereikt op de NPO kampioenenhuldiging.

Lees hier meer over de vluchten (deel 1)
Lees hier meer over de vluchten (deel 2)
 

NPO BUREAU
Overschrijven duiven en het vermelden van woonplaats bij opzoeken duif


Het door de verenigingsfunctionarissen overschrijven van duiven is een geweldig succes geworden. Inmiddels zijn er al ruim 70.000 duiven overgeschreven naar de juiste eigenaar. Het is toegezegd dat bij het opzoeken van de eigenaar van een duif naast het telefoonnummer ook de woonplaats vermeldt zou worden. Aan deze wijziging wordt op dit moment gewerkt. Zodra het gereed en getest is zullen wij dat uiteraard melden.

 

NPO BUREAU
Nieuw telefoonnummer NPO Bureau


Het telefoonnummer van het NPO Bureau wijzigt. Met ingang van maandag 19 april is het bureau bereikbaar op: 085-2738210. Let op: het oude nummer komt dus te vervallen. 

 

NPO BUREAU
Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via OHD, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Er zijn duiven van mij overgeschreven, maar ik heb geen toestemming daarvoor gegeven.
Dit zijn duiven die zijn overgeschreven door de overschrijvingsfunctionaris van de vereniging. Hiervoor hoeft u geen toestemming te geven. Deze toestemming is enkel van toepassing wanneer online een overschrijving wordt aangevraagd.


Inloggen lukt niet met combinatie lidnummer. Wat nu? 
Met een combinatienummer kan nooit worden ingelogd. Dit is enkel mogelijk met het individuele verenigingslidnummer. Is het nummer u niet bekend, kunt u dit navragen bij uw vereniging.

Hoe krijg ik Belgische duiven op mijn naam? 
De Belgische eigendomsbewijzen kunnen worden opgestuurd naar het Bureau NPO, Postbus 60102, 6800 JC  Arnhem waar de ringnummers worden geregistreerd en doorgegeven aan de Belgische Bond (KBDB). De KBDB schrijft deze ringnummers over op naam van het betreffende lid.

Ik ontvang geen Neerlands Postduiven Orgaan. Hoe kan dit?
Het Neerlands Postduiven Orgaan is geen officieel orgaan van de NPO. Het wordt niet door ons uitgegeven en verzonden. Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met het Neerlands Postduiven Orgaan. Op www.neerlandspostduivenorgaan.nl vindt u alle (contact)informatie.

Hoe lang duurt het voordat ik een duplicaat ontvang?
Als de aanvraag in behandeling is genomen, ontvangt u hiervan per post of per mail bericht. Na 30 dagen is het voor ons mogelijk om een duplicaat uit te draaien. In de tussentijd wordt de aanvraag gepubliceerd in Op (de) Hoogte en heeft een eventuele voormalige eigenaar kans te reageren als hij bezwaar heeft tegen de verstrekking. Als u het duplicaat krijgt toegestuurd, staat de duif ook al op uw naam.

Waarom krijg ik geen gegevens in beeld wanneer ik een verenigingslidnummer invoer (vraag vanuit overschrijvingsfunctionarissen bij overboeken van ringen)?

Dat kan liggen aan de browser waarin u werkt. Kiest u voor een andere browser, bijv. Google Chrome, zal het wel lukken. U krijgt dan de leden van de vereniging in beeld. Voor de gegevens van de leden is een rondje weergegeven. U klikt op het rondje voor het betreffende lid waarna u het ringnummer/de ringnummers kunt invoeren. Ook kunt u het verenigingslidnummer direct invoeren waarna enkel de gegevens van het lid in beeld zijn.

Antwoord op veelgestelde vragen
 


LADIES LEAGUE

Ladies League ringen voor jonge duiven


Het is mogelijk om Ladies League ringen te bestellen voor jonge duiven om aan de natour deel te nemen. Het bestellen van de ringen is mogelijk via uw eigen vereniging. 
 

 

ZLU
ZLU Marathonkampioenschap 2021 en ZLU vluchtcodes 2021
 

Door Hub Wetzelaer

Voor de Nationale Marathon zijn de volgende vluchten aangewezen: Agen oude, Marseille, Narbonne.
Voor de West Europese Super Marathon zijn de volgende vluchten aangewezen: Pau, Barcelona, Perpignan.

De inschrijvingssite is inmiddels ook aangepast zodat u met de inschrijvingen 2021 kunt starten.
Voor het periodiek is (was) de volgende afspraak gemaakt: De abonnees van 2020, met inhoudingsmachtiging voor de ZLU, ontvangen een korting van € 5,= op het abonnement van 2021.


 

 
 

NPO BUREAU
75 jaar postduivenclub PV de Maasbode 


Door Albert Poulisse


“Toen de oorlog in 1945 was afgelopen nam de duivensport in Nederland een enorme vlucht. Ook in Kerkdriel waren een aantal duivenliefhebbers die voor de oorlog al duiven hielden en deze stiekem de oorlog hadden doorgeloosd. De Duitsers vorderden in de oorlog namelijk alle duiven omdat deze gebruikt konden worden om heimelijk berichten te verzenden.

Zodoende konden deze mannen gelijk na de bevrijding weer verder met het houden en kweken van postduiven. In augustus 1946 richten deze enkelingen onze vereniging op. De club werd officieel aangesloten bij de NaPvP (Nederlandse algemene bond van postduiven) en kon vanaf toen deelnemen aan wedvluchten. Het eerste bestuur, de oprichters, bestond uit de heren Jo Piels, Hendrik van Eeuwijk, Piet de Gier en Joh. van Zanten. Als clubhuis werd gekozen voor café den Essing aan het plein. Dit was de schoonpa van dhr. Jo Piels. Op de eerste ledenlijst staan 8 leden. Zeker is dat Hendrik van Eeuwijk de eerste penningmeester was. Hij stond bekend als een 'pietje precies'. Wie de eerste voorzittershamer hanteerde is mij onbekend. In 1947 werden reeds door 17 leden 0,25 cent per week contributie betaald. In 1947 is men ook gestart met de eerste wedvluchten. De duiven moesten destijds aangeleverd worden op het station te Zaltbommel. De duiven gingen per trein naar de losplaats, zodoende zien we tal van lossingsplaatsen dan ook langs het spoor richting het zuiden liggen. De duiven werden veelal op het perron gelost .Tot 1982 zijn de duiven naar de grootste vlucht van het jaar, Barcelona, nog per trein vervoerd. Aan de Spaanse grens moesten dan al de manden worden overgeladen in een Spaanse trein omdat daar het spoor een andere breedte heeft. Tot de jaren zeventig was de duivensport enorm populair en telde de Nederlandse bond meer dan 60.000 leden en in België zelfs meer dan 200.000. Daarna zakte het ledental, mede doordat steeds meer sporten en vrijetijdsbestedingen de kop op staken. Maar het is nog steeds een prachtige hobby waar tal van mensen nog dagelijks veel plezier aan beleven.

PV de Maasbode heeft anno 2021 61 leden, waarvan zo'n 40 vliegende hokken. Mede doordat tal van zusterverenigingen in de  omliggende dorpen de geest gaven hebben wij nu vanuit de gehele Bommerwaard leden en zelfs daarbuiten. Een 15-tal jaar na de oprichting verhuisde de club naar café het Luchtschip aan de Nieuwstraat. In 1968 hebben een aantal ontevreden leden een eigen vereniging opgericht. PV de Welkom heeft precies 25 jaar hun thuis bij de familie Lahey gehad in café d'n Arend. In 1993 zijn de beide clubs weer een vereniging geworden die tot 2003 een eigen lokaal hadden verworven achter de toenmalige brandweerkazerne aan de Teisterbandstraat. Alvorens PV de Maasbode daar terecht kwam hebben ze ook nog een aantal jaar in het veerhuis op de Maasbandijk vertoefd en een 2- tal jaren in de voormalige ULO school aan de Hertog Arnoldstraat. Tegenwoordig huizen we in een prachtige accommodatie op dierencentrum 't Laar. Eenmaal besmet met het duivenvirus blijf je liefhebber en dat kan dan ook tot op hoge leeftijd. Onze club heeft een groot aantal leden die al meer dan 40 jaar zelfs 50 jaren en meer lid zijn van de club. De oudste nog zelfstandig spelende leden zijn op dit moment Theo van Eeuwijk, Jan Ackermans en Jan Vissers, die beide reeds een eindje de gezegende leeftijd van 80 jaren zijn gepasseerd. Tot op hoge leeftijd een pracht van een hobby met dieren die eenieder thuis kan beoefenen. Ook hebben we een tiental twintig- en dertigers binnen onze club. Toekomst verzekerd.

In de loop der jaren is de duivensport wel veranderd. Steeds meer melkers pakken het professioneel aan en houden grote aantallen duiven die veelal via internet worden verhandeld over de hele wereld. Vooral in het verre oosten is de sport momenteel 'big booming' en worden forse bedragen voor de kampioensduiven geboden. Wat overeind blijft zijn natuurlijk de wedvluchten. Daarop moet gepresteerd worden om je in de kijker te vliegen. Iedere week van april tot oktober komen we samen in ons clubgebouw om de duiven in te zetten (nu met corona even niet) en dan is het een gezellige boel en worden er onderling tal van weddenschappen afgesloten om zo elkaars vinken(duiven) af te vangen. Er wordt gestreden om de kampioenschappen in tal van categorieën. Zo heb je korte en lange wedvluchten, variërend van 100 tot meer als 1200 km.

Onze club bestaat dit jaar dus 75 jaar en gaat dit vieren met tal van activiteiten. Zo houden we een tijdrace uit Maastricht, een receptie en natuurlijk een grandioze feestavond. Rest mij te vermelden dat het bestuur momenteel bestaat uit de heren Jeroen v Vugt, secr. Chris van de Wetering, pennm.Marcel Vogel, Jan Hooymans, Patric van de Hurk en voorz. Albert Poulisse“.

 
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar
info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

 

NPO BUREAU
Aangevraagde duplicaten tot en met 7 april
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA

Activiteiten in het land


In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website publiceren we normaal gesproken activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via info@duivensportbond.nl.

Op dit moment zijn er geen activiteiten gepland vanwege corona.

Geplande activiteiten en vergaderingen