NPO Nieuwsbrief, uitgave 16 april 2021 | week 15

Voorwoord


Een blauwe lucht met mooie wolken. Dat is een heel ander beeld dan vorige week, Al is het nog wel fris door de nachtvorst. Dat kun je verwachten in april. Overigens is het fijn om te zien dat 83% van de 1447 liefhebbers die gereageerd hebben op de poll het eens zijn met het landelijk afgelasten van alle wedvluchten van het afgelopen weekend. Het weer was uitzonderlijk, dan hoort daar ook een uitzonderlijke beslissing bij. Fijn dat de weersverwachting er nu goed uitziet en het eerste startschot van het nieuwe vliegseizoen morgen gegeven kan worden.
 
Grand Prix vluchten
De lancering van de affiches over de Grand Prix vluchten vorige week in de nieuwsbrief heeft de nodige positieve reacties opgeleverd. Enthousiasme dat wij goed kunnen gebruiken bij het opzetten van deze 8 Grand Prix vluchten. Het leverde direct al enkele spontane aanmeldingen op om één of meerdere Grand Prix vluchten te sponseren. Het zijn 8 Grand Prix vluchten dus is er ook maximaal plaats voor 8 sponsoren. Er is echter wel meer ruimte beschikbaar in de groep “Vrienden van de Grand Prix”. Wil je er vanaf de start van dit nieuwe initiatief bij zijn, geef dit dan door via info@duivensportbond.nl . Er wordt dan contact met je opgenomen. Nederlandse duivensport met 8 klassiekers op de kaart zetten. Een jaarlijks evenement om naar uit te kijken. De duivensport verdient het!
 
Doping
Het bestuur had vorig najaar het doel gesteld dat er bij de start van het nieuwe vliegseizoen weer dopingcontroles moeten worden uitgevoerd. Uiteraard is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. De laatste paar jaren zijn er geen controles meer geweest. Alles moest opnieuw worden opgezet. En laten we reëel zijn: het is geen gemakkelijk onderwerp. Schone duivensport is in het belang van elke liefhebber en zeker ook in het belang van het welzijn van onze duiven. Het toedienen van stoffen met het oogmerk om de prestaties te verbeteren doet afbreuk aan een eerlijke competitie en is schadelijk voor de duif. Dus alle hands aan dek. Er is een werkgroep ingesteld die, durf ik nu wel al te stellen, geweldig werk heeft geleverd. Op dit moment wordt de opleiding van de controleurs die straks de controles gaan uitvoeren afgerond. Dan is alles klaar om van start te gaan. Natuurlijk gaan wij niet eerder op stap om controles uit te voeren nadat ook onze leden volledig op de hoogte zijn van de procedure. Geen onduidelijkheden of verassingen, alles zo transparant mogelijk. Deze informatie wordt de komende weken verstrekt.
 
Nieuw telefoonnummer NPO Bureau
Al eerder aangekondigd maar komende week is het zo ver. Het telefoonnummer van het NPO Bureau wijzigt. Met ingang van maandag 19 april is het nieuwe nummer: 085-2738210. Het oude nummer komt dus te vervallen.
 
Tot slot wens ik iedereen een fijn weekend en een mooie en succesvolle start van het vliegseizoen!

 

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 


 

Op de poll van week 14 hebben 1.447 liefhebbers gereageerd. En hoewel het natuurlijk jammer is dat de start van het vliegseizoen nog even uitgesteld moest worden, blijkt dat een zeer ruime meerderheid vindt dat het bestuur goed gehandeld heeft. 

Het resultaat van de poll is als volgt:

Het is goed dat het bestuur het IWB-advies heeft overgenomen en alle wedvluchten van 10 en 11 april heeft afgelast.


 

 


De stelling van deze week luidt:


Fijn dat eigendomsbewijzen nu in eigen vereniging kunnen worden overgeschreven.


Hoe werkt het? 

 • klik op de groene button onder dit artikel of op de QR-code
 • beantwoord de vraag door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'

Het resultaat
Volgende week ziet u in ODH het resultaat van de poll. 

Geef uw mening
 

COVID-19 WERKGROEP
Protocol inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens coronacrisis


De COVID-19 werkgroep heeft zich de afgelopen tijd weer volop ingezet om het protocol voor inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens de coronacrisis op te stellen. Het protocol kunt u raadplegen via onderstaande button. 

Ontwikkelingen COVID-19 en de duivensport 
Bent u op zoek naar de laatste ontwikkelingen en informatie omtrent COVID-19 en de duivensport? Of naar antwoorden op veelgestelde vragen (bijvoorbeeld 'Wat als er een boa komt?')? Ga dan voor meer informatie naar www.duivensportbond.nl/corona 

FAQ voor toezicht 
Wat te doen als er een toezichthouden van de overheid komt voor een controle? Het antwoord op deze vraag vindt u hier

 

Actuele protocol
FAQ voor toezicht
 
 

DUIVENSPORT
Winnaars WHZB-TBOTB 2020 


De winnaars van WHZB-TBOTB 2020 zijn bekend en de stichting heeft onlangs drie mooie rapportages gemaakt. Deze zijn te bekijken via onderstaande button op de website van stichting WHZB-TBOBD.
.

 

Winnaars WHZB-TBOTB 2020 | reportages
 

NPO BESTUUR
Nationale concoursen 2021


 

NPO BUREAU
Mails vanuit de centrale hokken


Een aantal centraalhokbeheerders heeft ons laten weten geen reacties te ontvangen van eigenaars op door het centraal hok gemelde duiven. Na onderzoek is gebleken dat vanaf eind maart veel mails niet zijn verstuurd naar de eigenaars. Dit is een softwarematig probleem binnen het systeem. Er is direct actie ondernomen naar de systeembeheerder met de vraag uit te zoeken wat er aan de hand is en om het probleem snel op te lossen. De kans bestaat dus dat u een dezer dagen alsnog een melding ontvangt van een duif die al langer op een centraal hok verblijft dan normaal gesproken het geval is. We hopen dat het probleem snel is verholpen.

 

NPO BUREAU
Africhten voor de grote fondvluchten 2021

 
Hierbij een overzicht van een groot aantal mogelijkheden voor iedereen die de komende maanden duiven voor de grote fond af wil richten.
 

 LADIES LEAGUE 

Ladies League 2021


Door Annette Espeldoorn

Het seizoen 2021 gaat komend weekend officieel van start en hiermee zal de NPO Ladies League ook beginnen aan hopelijk een mooi en succesvol seizoen. Afgelopen winter hebben wij alle afdelingen een “eigen” Ladies League logo toegestuurd met de intentie dat er binnen de afdelingen ook een competitie wordt opgestart. Hier hebben meerdere afdelingen gehoor aangegeven. Inmiddels zijn er meerdere dames actief en hebben een mooie competitie opgezet.

Wat betreft NPO Ladies League competitie kennen wij enkele opstartproblemen. Hierover zullen wij de komende weken meer informatie naar buiten brengen. Wel kunnen wij onderstaande informatie alvast delen:

 • Ladies League ringen tellen zowel voor de Ladies League als voor alle andere kampioenschappen zoals Nationale kampioenschap, Olympiade etc.
 • Alle vluchten tellen. Er zijn geen aftrekvluchten zowel voor de kampioenschappen als duifkampioenen.
 • Vitesse alle vitessevluchten, midfond alle midfondvluchten, eendaagse alle eendaagse vluchten, jong alle jonge duivenvluchten, marathon 5 van de 5 vluchten tellen en 3 vluchten voor de duifkampioenschappen.
 • Bij de ladies League uitslag is de prijsverhouding 1:4.
 • Per onderdeel 10 kampioenen en 10 duifkampioenen (maakt totaal 100).
 • Kilometergrenzen per categorie op de minimale afstand per afdeling/ sector bij de berekening van de Ladies League kampioenschappen.

 
Categorie afstanden:
Vitesse -  100 tot 350 km
Midfond - 300 tot 500 km
Dagfond - 500 tot 750 km
Marathon - vanaf 700 km
Jonge duiven – minimale afstand 100 km en maximale afstand rekening houdend met de losplaatsen genoemd in het NPO wedvluchtreglement.


Als de duiven niet op de geplande losplaats gelost kunnen worden (een zogenaamde terugvlucht) dan blijven de bovengenoemde minimale afstanden van kracht om de vlucht mee te laten tellen voor het betreffende kampioenschap met een marge van 5% zoals ook bij de Olympiade criteria van toepassing is.

Welke wedvluchten tellen voor de kampioenschappen van de Ladies League?

 • Vitesse vluchten, 6 van de 6 vluchten tellen
 • Midfond vluchten, 7 van de 7 vluchten tellen
 • Dagfond vluchten, 5 van de 5 vluchten tellen
 • Marathon vluchten, 5 van de 5 vluchten tellen en 3 vluchten voor het duifkampioenschap
 • Jonge duiven vluchten, 8 van de 8 vluchten tellen.

Er worden dit jaar extra prijzen vervlogen op een drietal vluchten:

 • Week 19, 15 mei 2021 (Midfond)
 • Week 23, 12 juni 2021 (Midfond)
 • Week 33, 21 augustus 2021 (Jong)


Wij wensen alle dames alvast veel succes!
 

 

NPO BUREAU
Nieuw telefoonnummer NPO Bureau vanaf maandag 19 april 2021Het telefoonnummer van het NPO Bureau wijzigt. Met ingang van maandag 19 april 2021 is het NPO Bureau bereikbaar op: 085 - 27 38 210.

Let op!
Het oude nummer komt dus te vervallen. 

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU
Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via OHD, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Op welke wijze ontvang ik bericht wanneer een opgevangen duif van mij is gemeld?
Wanneer er een duif bij de NPO wordt gemeld, ontvangt de eigenaar hiervan per mail een bericht. Tenzij het mailadres niet bekend is, dan wordt de eigenaar een brief gestuurd. Check in uw mailbox ook altijd de map ongewenste mail/spam.

Mag ik voor overschrijving van mijn buitenlandse eigendomsbewijzen ook een foto maken?
Ja, dit is mogelijk. U kunt de buitenlandse eigendomsbewijzen opsturen naar het NPO bureau te Arnhem, maar u mag ook een foto maken van die eigendomsbewijzen en deze per mail sturen naar info@duivensportbond.nl

Welke gegevens moet ik vermelden wanneer ik geld overmaak voor een duplicaat?
Een duplicaat kan online worden aangevraagd. Indien u liever geld overmaakt voor een duplicaat, dient u het (de) betreffende complete ringnummer(s) en uw verenigings/lidnummer te vermelden bij de omschrijving.

Er zijn duiven van mij overgeschreven, maar ik heb geen toestemming daarvoor gegeven.
Dit zijn duiven die zijn overgeschreven door de overschrijvingsfunctionaris van de vereniging. Hiervoor hoeft u geen toestemming te geven. Deze toestemming is enkel van toepassing wanneer online een overschrijving wordt aangevraagd.

Inloggen lukt niet met combinatie lidnummer. Wat nu? 
Met een combinatienummer kan nooit worden ingelogd. Dit is enkel mogelijk met het individuele verenigingslidnummer. Is het nummer u niet bekend, kunt u dit navragen bij uw vereniging.

Hoe krijg ik Belgische duiven op mijn naam? 
De Belgische eigendomsbewijzen kunnen worden opgestuurd naar het Bureau NPO, Postbus 60102, 6800 JC  Arnhem waar de ringnummers worden geregistreerd en doorgegeven aan de Belgische Bond (KBDB). De KBDB schrijft deze ringnummers over op naam van het betreffende lid.

Ik ontvang geen Neerlands Postduiven Orgaan. Hoe kan dit?
Het Neerlands Postduiven Orgaan is geen officieel orgaan van de NPO. Het wordt niet door ons uitgegeven en verzonden. Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met het Neerlands Postduiven Orgaan. Op www.neerlandspostduivenorgaan.nl vindt u alle (contact)informatie.

Hoe lang duurt het voordat ik een duplicaat ontvang?
Als de aanvraag in behandeling is genomen, ontvangt u hiervan per post of per mail bericht. Na 30 dagen is het voor ons mogelijk om een duplicaat uit te draaien. In de tussentijd wordt de aanvraag gepubliceerd in Op (de) Hoogte en heeft een eventuele voormalige eigenaar kans te reageren als hij bezwaar heeft tegen de verstrekking. Als u het duplicaat krijgt toegestuurd, staat de duif ook al op uw naam.

Waarom krijg ik geen gegevens in beeld wanneer ik een verenigingslidnummer invoer (vraag vanuit overschrijvingsfunctionarissen bij overboeken van ringen)?
Dat kan liggen aan de browser waarin u werkt. Kiest u voor een andere browser, bijv. Google Chrome, zal het wel lukken. U krijgt dan de leden van de vereniging in beeld. Voor de gegevens van de leden is een rondje weergegeven. U klikt op het rondje voor het betreffende lid waarna u het ringnummer/de ringnummers kunt invoeren. Ook kunt u het verenigingslidnummer direct invoeren waarna enkel de gegevens van het lid in beeld zijn.

Antwoord op veelgestelde vragen
 

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 14 april 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

NPO BUREAU
Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.
 

Adverteren in Op (de) Hoogte
 

AGENDA
Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website publiceren we normaal gesproken activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via info@duivensportbond.nl.

Op dit moment zijn er geen activiteiten gepland vanwege corona.

Geplande activiteiten en vergaderingen