NPO Nieuwsbrief, uitgave 28 mei 2021 | week 21

Voorwoord


Vogelgriep
Vorige week vrijdagavond laat komt er een bericht binnen: vogelgriep geconstateerd in Weert. In de eerste plaats uiteraard een vreselijk bericht voor degenen die het aangaat en waar de stallen ontruimd moeten worden. Tot voor april van dit jaar had het uitbreken van de vogelgriep geen consequenties voor de duivensport. Door de Europese regelgeving is daar echter verandering in gekomen. Er is een drie en tien kilometer zone vastgesteld door de overheid. Dit heeft consequenties voor drie verenigingen die binnen dit gebied liggen. Ik heb het afgelopen weekend contact opgenomen met de drie voorzitters van de betreffende verenigingen. Ik ben trots op de manier waarop ze het hebben aangepakt. Er was immers weinig tijd tussen het bericht dat zaterdagnacht verzonden is en het inkorven voor die zaterdagmiddag. Gelukkig was er het nodige begrip bij de betrokken leden van de drie verenigingen. Het is te hopen dat er zich geen andere uitbraken voordoen en het gebied weer open kan gaan over een enkele weken.
 
Ringen 2022
In de vorige editie van deze nieuwsbrief heb ik aandacht geschonken aan de vroegtijdige bestelling van de vaste voetringen voor 2022. Daarnaast hebben wij ook een poll opgesteld over dit onderwerp. Het is wel bijzonder te constateren dat dit de poll is met de minste reacties sinds de start van de wekelijkse polls. Tijdens het vliegseizoen al aandacht vragen voor de ringen van volgend jaar klinkt ook als niet logisch. Nog even de ver-van-mijn-bed-show. Je mag ook verwachten dat de verantwoordelijken dat tijdig regelen. Wat het bijzonder maakt is dat tijdens het productieproces de ringen op nummer verpakt worden per vereniging. Het is dus niet zo dat wij er 800.000 kunnen bestellen en de rest daarna zelf gaan doen. Dat zou bijzonder arbeidsintensief en dus ook kostbaar zijn. Dus eerder bestellen en geen risico lopen is van groot belang. Uiteraard geldt dit niet voor de chipringen. De chipringen kunnen gewoon in het najaar besteld worden.
 
Zeeland ‘96
Het is beter om onze tijd in positieve zaken te steken, maar helaas kost alles rondom het illegale africhten van de Nishoek nog veel energie. Vanuit verschillende verantwoordelijkheden zijn het bestuur van Zeeland 96 en de NPO zij aan zij bezig om tot een oplossing te komen. Dat er een oplossing moet komen is zo helder als kristal. Zonde dat er veel van het seizoen verloren gaat aan negatieve energie en aandacht die de duivensport geen dienst bewijst. Daar wil ik het voor nu maar bij laten en ondertussen hard werken aan een oplossing!
 
Overschrijven van duiven
Nu het overschrijven van duiven voor velen al routine lijkt te zijn geworden (op dit moment zijn er 104.025 duiven overgeschreven) is er toch een aandachtspunt. Het valt onze medewerkers op het bureau op dat er vaker tikfouten worden gemaakt bij de ringnummers. Het corrigeren is niet zo’n probleem maar de gesprekken met de eigenaars over de gemaakte fouten kosten veel tijd. Dat is zonde want er is voor de kleine bezetting van ons bureau meer dan voldoende werk. Dus graag aandacht voor het invoeren van het juiste ringnummer. Dat voorkomt veel nawerk.
Tot voor kort is er telefonisch contact opgenomen met leden die nog niet op de hoogte waren van de gewijzigde situatie. Deze leden werden bijgepraat en de bewijzen werden teruggestuurd. Dat waren overigens zonder uitzondering positieve gesprekken. Fijn dat er zoveel begrip is. Vanaf nu gaan wij de enveloppen zonder telefonische aankondiging met een brief terugsturen. Het is maar dat u ervan op de hoogte bent.

Oud telefoonnummer vervalt per 1 juni
Vanaf aanstaande dinsdag vervalt het oude telefoonnummer van het NPO Bureau en is er geen bericht of doorverbinden aan de orde. Hierbij nogmaals het nieuwe nummer zoals een maand geleden al aangegeven is: 085-2738210.

Beter weer dit weekend
Wij zitten er met zijn allen een poosje op te wachten: lenteweer. En dat terwijl het al bijna zomer is. De verwachtingen voor het weekend en de komende week zijn in elk geval positief. Hopelijk blijft het dan ook even zo.

Ik wens iedereen een fijn weekend en geniet van de aankomsten van uw duiven. Succes!

Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

Poll week 20

Om risico’s te vermijden is het verstandig dat de bestellingen van de ringen voor 2022 in juli gaat plaatsvinden.

Conclusie
De meningen zijn verdeeld deze keer, hoewel de meerderheid (57,6%) het eens/absoluut eens is met de stelling. Kanttekening is dat er beduidend minder mensen op de poll gereageerd hebben dan in andere weken. Mogelijk komt dit door het Pinksterweekend, ook het aantal liefhebbers dat ODH opende lag lager dan in andere weken. In totaal reageerden 695 liefhebbers op de poll.
 

 

Poll van deze week

De NPO moet zorgen voor meer centrale hokken voor de opvang van duiven.


Hoe werkt het? 

 • klik op de groene button onder dit artikel of op de QR-code
 • beantwoord de vraag door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
 • klik op 'Verzenden'

Het resultaat
Het resultaat van deze poll kunt u in Op (de) Hoogte van 4 juni aanstaande terugvinden.

Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor 28, 29 en 30 mei 2021

Vrijdag 28 mei: De marathonvlucht van vandaag met startpunt Limoges kent goede condities voor het eerste deel van de vlucht. De losplaats zal in de middag half tot zwaar bewolkte condities hebben, met een zwak tot matige ONO-en wind. De temperatuur schommelt in de middag rond een graad of 22. Na ongeveer 17.00 uur neemt de wind af en wordt variabel.

Zaterdag 29 mei: Ook zaterdag goede vliegcondities, enige wat nog een vroege lossing in de weg kan staan is op sommige plaatsen wat nevel/mist, die oplossende nog kortstondig wat lage bewolking zal genereren. De rest van de ochtend verloopt op de meeste plaatsen licht tot half bewolkt, De Waddeneilanden kunnen in de ochtend nog wat mist en lage bewolking vanaf zee krijgen. In de loop van de dag zullen er stapelwolken kunnen ontstaan. Langs de kustlijn en boven grote wateren is het in de loop van de dag overweged on- tot lichtbewolkt. Bij een zwak tot matige NNO-en wind wordt het een graad of 15 langs de kust tot 18 graden in het binnenland.

Zondag 30 mei: Vergelijkbaar weerbeeld maar met name boven Nederland beduidend minder bewolking dan zaterdag. De maxima vallen een fractie hoger uit dan zaterdag bij een meest zwak tot matige NNO-en wind. 

 

NPO BESTUUR

Vogelgriep uitgebroken in Weert
 

Zoals ook al aangegeven in het voorwoord is de vogelgriep uitgebroken in Weert. Per 21 april zijn er nieuwe EU-regels van kracht. Door de nieuwe regels zijn er ook consequenties voor de duivenliefhebbers en inkorflokalen binnen de drie en tien kilometer zones. De consequenties zijn:
 
Drie kilometer zone
Er mogen geen vogels (dus ook geen duiven) vervoerd worden binnen de drie kilometer zone.
De liefhebbers die wonen binnen dit gebied kunnen niet inkorven voor wedvluchten. Inkorflokalen binnen dit gebied kunnen niet gebruikt worden. De drie kilometer zone (kaart 3 km gebied) is te raadplegen via onderstaande button. 
 
Tien kilometer zone
Gelegenheden waarbij vogels worden samengebracht zijn verboden. Inkorflokalen binnen dit gebied kunnen dus niet gebruikt worden. De tien kilometer zone (kaart 10 km gebied) is te raadplegen via onderstaande button. 

Verzoek aan liefhebbers, verenigingen en afdelingen
De liefhebbers, verenigingen en afdelingen die dit betreft dienen hier rekening mee te houden. Daarnaast kan de lossingsplaats in Weert niet gebruikt worden.
 
Gehele regeling 
Wilt u graag de gehele regeling bekijken? Check deze regeling dan op de website van het ministerie van LNV. De link is te raadplegen via onderstaande button. 


                                                                                                                                 Terug naar inhoudsopgave
 

Drie kilometer zone
Tien kilometer zone
Gehele regeling - Ministerie van LNV
 RUBRIEK

Nieuws vanuit DAT: Sermaises en Orleans 


Door Bestuur DAT

Beste sportvrienden en leden van Afdeling 9,

De eerste DAT vlucht uit Sermaises was een succes met ruim 3300 duiven aan de start. De winnaar was onze keizerkampioen van afgelopen jaar, Derksen vd Keuken uit Almelo. Uitslag Afd. 9 Dagfondclub Achterhoek-Twente (compuclub.nu) . 


De combinatie Derksen vd Keuken behoeft nauwelijks een verdere introductie. Grote kampioenen en trouwe deelnemers aan de mooie DAT concoursen. De combinatie legt beslag op de eerste twee plaatsen! Anthony en Erwin van harte proficiat met deze zoveelste mooie prestatie!


De hoofdprijzen waren goed verdeeld over de afdeling en ook ruim overtekend.
 

HP1 - LED-TV of tablet Derksen vd Keuken, Almelo
HP2 - Bon duivenvoer t.w.v. €250,00 M. Kerkhof, Emmerich
HP3 - Levensmiddelen bon t.w.v. €135,00 H. Huizinga, Glanerbrug
HP4 - Dineer bon t.w.v. €125,00 A. Roes, Ulft
HP5 - Vleesmand t.w.v. €115,00 Willi Linssen, Kleve Emmerich
HP6 - Half varken t.w.v. €90,00 Comb. Seelen, Borne
HP7 - Vleesmand t.w.v. €70,00 Arnold Paalman, Hengevelde
HP8 - Bon duivenvoer t.w.v. €50,00 W. Raben, Loil-Didam


We keren ook 18 extra prijzen uit van € 25,00. De winnaars zijn:
Peter Janssen, Jim van Ingen, Comb. Oude Lashof, J. Klein Haarhuis, M. Driessen, Comb. B. Lassche & zn, E. Wilmink, Jan Duijn, V. Bonnes, Andre Siegerink, Comb. G. Tjoonk & zn, Gebr. Sterken, B. Kastelein, G. Beuze sr, Comb. G en H Beuze, Gebr. Ellenbroek, G.R.J. ten Thij, Gebr. Van Langen.
 
Alle prijswinnaars van harte proficiat!
 
De volgende vlucht die op ons programma staat is de klassieker uit Orleans (Fay-aux-Loges) van zaterdag 5 juni. Het belooft wederom een prachtig concours te worden en deelname is heel eenvoudig:

 • Iedere liefhebber van Afdeling 9 kan deelnemen aan de DAT vluchten.
 • U hoeft geen lid te zijn van DAT om te kunnen deelnemen.
 • De inleg bedraagt per duif 50 cent op de dagfond en 35 cent op de jonge duiven.
 • Alle duiven staan daarmee automatisch voor alle hoofdprijzen.
 • Elke liefhebber kan maximaal 1 hoofdprijs winnen en alle inleg wordt vervlogen!
 • De uitslagen komen dit jaar van Compuclub en zijn direct beschikbaar.
 • Apart insturen van bestanden naar de rekenaar is niet meer nodig.
 • De concoursen worden vervlogen in afdelingsverband en de ervaring leert dat hoofdprijzen en kampioenschappen goed verdeeld zijn over de afdeling.

 
De volgende hoofdprijzen worden vervlogen:

 • HP1- LED-TV of tablet
 • HP2 - Bon duivenvoer t.w.v. €250,00
 • HP3 - Levensmiddelen bon t.w.v. €135,00
 • HP4 - Dineer bon t.w.v. €125,00
 • HP5 - Vleesmand t.w.v. €115,00
 • HP6 - Half varken t.w.v. €90,00
 • HP7 - Vleesmand t.w.v. €70,00
 • HP8 - Bon duivenvoer t.w.v. €50,00

Alle extra inleg wordt vervlogen in extra prijzen van €25,00. 

Spelregels DAT:
U neemt deel door op niveau 8 het aantal gezette duiven in te vullen. Het aantal gezette duiven is minimaal gelijk aan het aantal gezette duiven in de CC (niveau 2). Uw concoursleider in de vereniging kan U eventueel helpen om deel te nemen aan de DAT concoursen. Per liefhebber kan maar 1 hoofdprijs en of extra prijs worden gewonnen. De hoofdprijzen zijn niet gegarandeerd en gaan per vlucht af naar rato van de totale inleg. Als de hoofdprijzen overtekend zijn worden extra prijzen uitgekeerd. Er wordt altijd gespeeld in afdelingsverband. DAT vervliegt op Dagfond en Jong 10 onaangewezen (1:10 verfijnd), 10 aangewezen (2 beste van bovenste 3 aangewezen) en 5 duifkampioenschappen. Alle vluchten tellen, we kennen geen aftrekvluchten. E30 wordt alleen gespeeld als een dagfondvlucht uitvalt.

                                                                                                                                      Terug naar inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Nieuwe rubriek: mijmeringen


Als bestuursleden komen we met veel onderwerpen en standpunten rondom onze sport in aanraking. Mooi en uitdagend, soms ook best lastig of confronterend. Het geeft in ieder geval stof tot nadenken, tot mijmeren.

Via deze nieuwe rubriek delen we regelmatig onze mijmeringen. Wat houdt ons bezig? Welke afwegingen hebben we te maken? We geven jullie graag de kans om te reageren. Laat weten wat u vindt van een onderwerp of dilemma. Help ons als bestuursleden om de mening van liefhebbers in het land mee te wegen in ons bestuurswerk.

 

 

COVID-19 WERKGROEP

Protocol inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens coronacrisis


De COVID-19 werkgroep heeft zich de afgelopen tijd weer volop ingezet om het protocol voor inkorven, vervoer, lossen en afslaan tijdens de coronacrisis op te stellen. Het protocol kunt u raadplegen via onderstaande button. 

Ontwikkelingen COVID-19 en de duivensport 
Bent u op zoek naar de laatste ontwikkelingen en informatie omtrent COVID-19 en de duivensport? Of naar antwoorden op veelgestelde vragen (bijvoorbeeld 'Wat als er een boa komt?')? Ga dan voor meer informatie naar www.duivensportbond.nl/corona 

FAQ voor toezicht 
Wat te doen als er een toezichthouden van de overheid komt voor een controle? Het antwoord op deze vraag vindt u hier

Actueel protocol (versie 1.2 van 19 mei 2021)
FAQ voor toezicht (versie mei 2021)
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 

Hoe mooi kan de duivensport zijn! 


Door John Laan

Afgelopen zaterdag werd ik gebeld door een Duitse man die mij vertelde dat er een duif was geland in hun achtertuin in het Duitse Emden. Deze duif, de 20-524, was op de vlucht van Quievrain van 2 weken geleden verspeeld met een harde zuiden wind.

Maar hoe haal je een duif op als je de grens niet over kan in verband met de Duitse coronamaatregelen? Lastig zou je denken, maar nee dat viel wel mee. Deze man, die zelf geen duiven heeft, stelde voor om zelf naar de grens te rijden en daar op mijn vrouw te wachten bij de Esso pomp aan de A7. Hij moest dus 45 km heen en ook weer terug.

Daar ikzelf ochtenddienst had is mijn vrouw vanuit Beverwijk naar de Duits grens gereden (een kleine 250 km) en daar trof ze deze man met zijn vrouw aan. Keurig werd de 20-524 in het mandje gestopt door deze man. Mijn vrouw wilde hun benzine vergoeden, ze hadden immers de moeite genomen om 90 km op hun vrije zondag te rijden om een wilt vreemde duif weer bij zijn eigenaar te krijgen. Maar nee, ze vonden het maar wat mooi dat ze op deze wijze de duif weer bij zijn baasje konden krijgen. Buitengewoon aardig dat deze mensen dit hebben gedaan. Overigens haal ik altijd mijn duiven op waar ze ook zitten. Zo zie je maar hoe mooi de duivensport kan zijn.

Terug naar inhoudsopgave

 
 

LADIES LEAGUE 

De Toppershoedje Ladies League Grand Prix (SZHE)

 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Hoe kan ik een Belgische duif melden?
Dit kan via de site van de Belgische Bond. U gaat naar www.kbdb.be . U ziet daar aan de rechterkant staan ‘Verdwaalde duif?’. Daaronder kunt u kiezen voor Opzoeken of Aanmelden. Kiest u voor Opzoeken, dan kunt u het ringnummer intoetsen waarna het telefoonnummer van de eigenaar in beeld komt. Kiest u voor Aanmelden, dan vult u onder ‘Gegevens van de aanmelder’ uw gegevens in waarna de duif schriftelijk wordt gemeld aan de eigenaar.

De duif die ik kwijt bent, is overgeschreven door een ander lid. Dit wil ik niet en ik wil die duif terug.
Nederlandse duiven worden overgeschreven binnen de vereniging door de overschrijvingsfunctionaris. Regelmatig wordt er een tikfout gemaakt bij het invoeren van het ringnummer. Hierdoor wordt een verkeerd ringnummer overgeschreven. Wanneer u dit constateert, kunt u hierover contact opnemen met het Bureau waarna het ringnummer wordt teruggezet op uw naam. Het is dus niet zo dat die betreffende duif bij dat lid is, per ongeluk is dat ringnummer overgeschreven. Het is een vergissing.


Mijn duif is overgeschreven, maar ik heb zelf het eigendomsbewijs. Hoe kan dit?
Door de overschrijvingsfunctionaris is een vergissing gemaakt bij het overschrijven van een duif. Het gebeurt regelmatig dat een onjuist jaartal of ander cijfer wordt ingetoetst waardoor de verkeerde duif wordt overgeschreven. U kunt contact opnemen met het Bureau en dan wordt het ringnummer teruggezet op uw naam.

Bij het inloggen krijg ik de melding dat mijn lidnummer ongeldig is. Hoe kan dit?
Uw volledige verenigingslidnummer dient achter elkaar te worden ingetoetst. Dus geen streepje, punt, spatie of iets dergelijks ertussen.

 

Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 

Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 

Aanvraag Stichting NOOK 


Er is weer een aanvraag binnengekomen om aangeslotene te mogen worden bij de Stichting NOOK. Zoals u weet valt de Stichting Nook onder de auspiciën van de NPO en kunnen eventuele bezwaren gemeld worden. 

Aanvrager: Wim van Mierle
Dr. Schaepmanstraat 14
6931 DN Westervoort
NPO lidnummer: 0803-0905

Eventuele bezwaren kunt u schriftelijk of per Email binnen 4 weken kenbaar maken aan :
Leo Snel
Kemal Ataturkstraat 94
3573 PB Utrecht
Email: L.snel@zonnet.nl


                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

 

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar info@duivensportbond.nl. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 25 mei 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 

Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website publiceren we normaal gesproken activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via info@duivensportbond.nl.

Op dit moment zijn er geen activiteiten gepland vanwege corona.

 

NPO BUREAU

Adverteren in Op (de) Hoogte 

Wekelijks verschijnt Op (de) Hoogte (ODH), de digitale nieuwsbrief van de NPO. Vrijdag einde dag wordt ODH verstuurd naar bijna 8.500 abonnees. Het is mogelijk om in ODH advertenties te plaatsen in de vorm van een banner. 

Een banner is een afbeelding met daarachter een hyperlink. Door op een banner te klikken, wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is. Met een banner wordt de aandacht van de bezoeker getrokken. De banners in Op (de) Hoogte worden geplaatst tussen de artikelen in. Een banner in ODH is 800 pixels breed, de hoogte kan variëren van 190 tot 250 pixels.

Prijzen

 • 1 week: € 150,00
 • 3 weken: € 400,00
 • 6 weken: € 750,00

Interesse?
Stuur een kwalitatief goede (goed leesbare) afbeelding - die voldoet aan de eisen - per mail naar info@duivensportbond.nl. Geef aan:

 • welke link gekoppeld moet worden aan de banner
 • hoe vaak de banner geplaatst mag worden
 • op welke data de banner geplaatst moet worden 

Meer weten? Klik op onderstaande button.