Terug naar startpagina

  Ventilatie hok

Vraag van Jos en Isabelle
hallo ik ben op zoek naar een manier om erachter te komen of de verluchting van ons hok in orde is ons hok is 6m lang en 2m diep met een zadeldak van sneldekkers pannen en staat op het zuiden en we wonen op een hoek van een rijtjes huis

Antwoord

Er zijn veel factoren die bepalen of de ventilatie goed is, hoe komt de zon in het hok zijn er bomen, staat er bebouwing voor het hok etc, ventileren doen we om het hok te voorzien van schone lucht maar ook om het hok droog te houden, enkele zaken die u zelf kunt volgen, is het hok altijd droog of soms vochtig, hoe is de reuk in het hok, de duivengeur moet niet te nadrukkelijk aanwezig zijn, verder mag in het hok geen tocht voelbaar zijn, middels wat rook in het hok kunt u de luchtstroom volgen deze moet circuleren en wel zodanig dat de verse lucht via een cirkel naar beneden gaat dan opwarmt en weer omhoog gaat en de afgewerkte lucht meeneemt, en deze boven aan uit het hok gaat, komt u er niet uit mogelijk een specialist raadplegen, bij deze een oproep wie kan deze liefhebbers helpen

Update ventilatie 1

Ik mocht deze update ontvangen waarvoor dank

Dag Martijn,

Ik heb goede ervaringen met de heer Duindam. Lage prijs en goed advies
in een duidelijke rapportage verwerkt.

Duindam Klimaatadvies
Wierdensestraat 16, 7607 GH Almelo
T: +31 546 866 735
M: +31 6 1739 1500
dickduindam@home.nl

Update door Edwin over ventilatie 2

In navolging van mijn vraag met als titel "te warm op hok" en de daarop gegeven reactie waarvoor dank wil ik aangeven dat voor de vraag van Jos en Isabelle dit ook in onze situatie geldt.
we hebben de zelfde ligging en pannen. met zadeldak van 5 pannen voor en 3 achter.
Mocht er iemand in de buurt van Sittard wonen die tijd en verstand van zaken heeft ...................
Ik wil het zo aanpassen dat de lucht die onder de pannen naar binnen komt wordt doorgeleid zodat de lucht niet door de schuiven naar binnen valt en dat het onder het dak minder warm is dan op de vloer bij de duiven zodat ik opstijgende lucht krijg. tevens voorkant strook van 20 x 80 cm open met windbreekgaas voor de toevoer van versie lucht. zo komt er wel verse lucht maar geen tocht of wind naar binnen.
nu heb ik dat idee maar zit mijn vraag aan iemand die de zaak kan of wil bekijken hoe ik mijn plannen technisch uit kan voeren.
achteraan onder de pannen kom je dus "never nooit niet meer bij" zonder de pannen we te nemen. als je voor isoleren onder de pannen kiest ............ waarmee ? piepschuim noppenfolie ?????
wie het weet mag het zeggen !


Update ventilatie 3


hallo Martijn  ik weet niet of het werkt maar is het proberen waard zet tussen de dakspanten een schotje schuin om hoog zet het zo neer dat je de luchtstroom dwingt om langs de pannen gaat richting de nok
alleen moet je in het hok de binnenzijde over de hele lengte een strook van30cm maken ik hoop dat je het nu begrijpt ik heb een schetsje gemaakt op de wijze zitten de duiven niet op de trek. ik heb het zelf ook zo wijze zitten de duiven niet op de trek
.ik heb het zelf ook zo
gr Willem


Beste Willem Bedankt voor genomen moeite

Update ventilatie 4

Bedank Willem namens mij.
leuk dat je de moeite hebt genomen.
nu heb ik dat van de schuine plank/strook van 30 cm al uitgeprobeerd. mij lijkt dat dat wel werkt.
Maar zou je nog een andere vraag willen beantwoorden als je mij niet te lastig vind ?
de schuiven van de open strook in plafond moeten dus dan altijd geheel open blijven omdat anders de lucht die wordt afgevoerd niet goed weg kan omdat de schuine plank voor een deel boven de opening in het plafond zit. als ik die schuiven open laat ook s'nachts hoe krijg ik dan vorm op mijn hok of heb je daar geen problemen mee.
Maakt het nog wat uit of de luchtinlaat in het voorfront aan de boven of onderkant zit. ik heb het via windbreekgaas als een strook van 20 x 80 cm boven het raam.

nogmaals bedankt.
Edwin

UPDATE IDEALE VENTILATIE

Hallo Martijn,
Na mijn vragen over de ideale ventilatie wil ik jou en Willem die nog contact met mij gezocht heeft om e.e.a. uit te leggen bedanken voor de genomen moeite.
ik ben goed op weg geholpen en weet nu de grote lijn voor een goede ventilatie. nu uit proberen en misschien indien nodig nog wat bijschaven want elke situatie is natuurlijk anders.
bedankt !!

Edwin

Beste Edwin , goed te horen dat je met Willem een goed gesprek hebt gehad, wat jou vooruitbracht, ik wil jou danken voor de reactie, en Willem voor de genomen moeite

 

vraag kan men stellen op oomentijn@hotmail.com.

Oudere vragen klik hier....


 

 


 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina