Johan Engels
Kessel

 

 

Barcelona 2019


Iedere sport kent zijn hoogtepunten, zo is er de "Hoogmis" van het wielrennen in Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen.

 Voor voetbalfans is de finale van de Champions League wellicht de ultieme wedstrijd, en zo kunnen we nog tal van sportevenementen opsommen. Voor de duivenpieten die de vluchten van de lange adem ambiëren is Barcelona het summum. Ieder jaar wordt reikhalzend uitgekeken naar het eerste weekend van Juli wanneer de liefhebbers de degens kruisen van de monstervlucht uit de Catalaanse hoofdstad. Wekenlang worden de favoriete duiven optimaal voorbereid om eeuwige roem te vergaren op de vlucht der vluchten. Wie gaat er als eerste getekende de mand in? Hoe wordt het weer? Is dit de ideale neststand? Zijn de weduwnaars in topvorm?
Velen onder ons hebben er slapeloze nachten van en in de onderbuik begint het te kriebelen…

Eindelijk is het dan zover, de 16051 internationaal gezette duiven worden in Barcelona gelost op vrijdagmorgen 09.50 uur, het zal een ouderwets pittige vlucht worden en onze favorieten zullen het zeker niet voor niets krijgen.
Op zaterdagmorgen beginnen voorzichtig de duiven te vallen op de kortere afstanden, de spanning stijgt naar ongekende hoogtes, tot dan toe hebben de gebroeders Rans in België de hoogste snelheid, al snel blijkt dat de Internationale zege hen niet meer kan ontgaan.
In Nederland turen de melkers naar de lucht…..het kan nu ieder moment gebeuren…..stel je voor…. Om 14.17 klokt Wim Muller in het Zeeuwse Wilhelminadorp een van zijn weduwnaars, het spel is op de wagen, menig kaarsje wordt opgestoken….. In het Limburgse opent de combinatie Straat-Gulpen uit Vaals het bal om 14.40, rap gevolgd door andere meldingen in Zuid Limburg.

In het Noord Limburgse Kessel heeft de 57 jarige Johan Engels 3 favorieten richting Spanje gestuurd. Normaal wacht hij de duiven op met zijn sympathieke vrouw Annemiek, maar deze moet naar een verjaardag, en bij het vertrek zegt Johan gekscherend, als ik de 1e maak bel ik je wel…Johan besluit de meldingen nog eens te bekijken op de PC op de bovenverdieping. Tijdens het kijken naar de meldingen ziet hij in een schicht een duif langs het raam schieten…zijn hart staat stil, het zal toch niet waar zijn denkt hij, maar er waren ook duiven mee naar Agen NPO.
Hals over kop naar beneden en met het hart in de keel ziet hij zijn favoriet van Barcelona op de klep zitten, even later gaat de telefoon van Annemiek over en ze hoort dat Johan op dat moment op de 3e plaats van de nationale meldlijst staat, hij heeft het dus geflikt. Klasse!!

Uiteindelijk wordt het nationaal ZLU de 6e plek tegen 4129 duiven, in Limburg is hij iedereen de baas. Tot zijn 36e levensjaar was Johan een begenadigd voetballer en speelde hoofdklasse bij Panningen. Thuis vlogen wel wat sierduiven en was er ander kleinvee, maar de voetballerij was zijn passie. Johan kwam wel vaker bij fondvedette Jaak Willems uit Kessel over de vloer en deze zei op een gegeven moment: Doe die rommel toch weg, die zitten toch allemaal vol met het geel. Prompt stond Jaak in 1999 bij Johan op de stoep met een mandje met 5 duifjes, en van toen af aan was Johan duivenpiet!
Een van de duifjes was van het soort van Jeu Jeurnick uit Sevenum, en uit deze duivin werd direct de "Vince" gekweekt, deze vloog 3 maal achter elkaar de 1e prijs in het sterke Samenspel ’08 .Nationaal diverse malen in de 1e 100 tegen duizenden duiven. En Johan had al snel zijn hart verpand aan de Marathonvluchten.

De overwinnaar van Barcelona is "Tommy " gedoopt, naar de veel te vroeg overleden vader van Annemiek, als jaarling pakte hij twee maal zijn prijs op de middaglossingen, als 2 jaarse prijs op Bergerac en Agen ZLU en nu pure kop op de absolute koninginnevlucht! In de afstamming zien we van vaders en moederskant een flinke scheut Georges Carteus in de aderen.
Als jonge duif gaan ze hier in Kessel op de natour mee, de allerjongsten worden zelf nog afgericht. Eenmaal jaarling gingen ze tot op heden twee maal naar een middaglossing , maar in de toekomst wil Johan het vizier meer op de ZLU vluchten gaan richten, hij vindt de ochtendlossingen toch eerlijkere vluchten, en zullen de jaarlingen meer dagfondvluchten gaan doen ter voorbereiding op hun verdere carričre. Het is de planning om de 2 jaarse vliegers naar de vluchten Agen ZLU, Narbonne, Perpignan te sturen. Voor de 3 jaarse en ouder wordt Barcelona het hoofddoel. Johan heeft de beschikking over 2 ploegen weduwnaars van elk 16 duiven, verder zitten op het tuinhok nog 12 paters die het dit jaar prima deden op 2 middaglossingen zonder ooit een duivin te hebben gezien. Buiten het tuinhok waar ook "Tommy" op vliegt is er nog een garagehok, maar dit is volgens Johan bij zomers zoals de afgelopen 2 jaar veel te warm. Hier wordt nog over nagedacht om dit eventueel aan te passen ( lees draad ipv glas ). Het is de bedoeling om in de toekomst ook de dames te gaan testen, dit op nest.

De oude weduwnaars komen voor het seizoen twee maal op eieren, dit om de pennenrui te stagneren. De jaarlingen die op hetzelfde hok zitten brengen wel een jong groot, dit om ze bakvaster te maken. Dat de oude weduwnaars zonder duivin zitten terwijl de jaarlingen nog een nest hebben is volgens Johan helemaal geen probleem, je moet het niet te moeilijk maken zegt hij! Tijdens het invliegen wordt er vrij licht gevoerd, Gerry Plus en superdieet staat dan op het menu, naar de verre drachten toe wordt er zwaarder gevoerd. In het water zit geregeld Viordrank, een kruidenelixer. Ook wordt voor belangrijke vluchten gebruik gemaakt van Propolisdruppels. Dit is een puur natuur product gemaakt door bijen om hun kolonie te vrijwaren van allerlei ziektes, Pro staat in het Grieks voor "ter bescherming van" , en polis staat voor "eigen vestiging of burcht". Volgens Johan enorm goed voor de luchtwegen. Verder alleen de verplichte enting tegen Paramixo en een Paratyfuskuur. Verder helemaal niets, als ik gezond ben ga ik toch ook niet naar de dokter? Aldus Johan.
In het seizoen wordt hier alles stipt op tijd gedaan, in het stille seizoen worden de teugels losser gelaten.

Tijdens onze autorit naar Kessel toe zeiden Theo en ik nog tegen elkaar dat we benieuwd waren bij wie terecht zouden komen in de persoon van Johan Engels, voor ons was hij een nog vrij onbeschreven blad. Nou, ik kan u zeggen dat we op de terugreis onder de indruk waren van de spontaniteit en gedrevenheid van Johan, zijn gevoel en liefde voor dieren waren terug te zien in hun straathondje dat ze via een asiel uit Roemenië haalden. Zelden een hondje gezien dat zo vertrouwd was met zijn baasje, de dankbaarheid straalde uit de ogen van het beestje.

Johan, laat de voetbalschoenen maar in de kast staan. De duivensport is erbij gebaat!!